Aşırı Sağın Düşüşü! Sokaklar Karıştı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde adım adım başkanlık seçimine doğru yaklaşılırken Fransa'da aşırı sağın beklenmeyen yenilgisi sonrası sokaklar karıştı. Paris'te protestocuların bisiklet yaktığı ve sis bombası attığı görüldü.

Aşırı Sağın Düşüşü! Sokaklar Karıştı!
08 Temmuz 2024 - 06:48

Fransa'da sol partinin beklenmedik bir seçim zaferiyle aşırı sağı yenmesinin ardından Paris sokaklarında isyanlar çıktı. Görüntülerde, polislerin çevik kuvvet ekipleriyle göstericilerle çatıştığı, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı, sokaklarda şenlik ateşlerinin yakıldığı görülüyor. Gösterilerde sis bombaları atıldığı, bisikletlerin yakıldığı ve molotof kokteyli atıldığı iddia edildi.

Parlamento seçimlerinin sonuçlarına göre hiçbir grup mutlak çoğunluğu elde edemedi. Bu durum, Fransa'nın Paris Olimpiyatları'ndan üç hafta önce yeni bir hükümet kurma yolunda net bir yol haritasından yoksun kalmasına neden oluyor. Başbakan Gabriel Attal'ın pazartesi günü istifasını Macron'a sunması bekleniyor ancak haftalardır süren siyasi belirsizlik ortamında geçici olarak görevde kalmaya hazır olduğunu da açıkça belirtti. Sol, yeni parlamentoda en büyük grup olarak ortaya çıkıyor ancak henüz yeni başbakanın kim olacağı konusunda bile uzlaşabilmiş değil. İkinci tur sonuçları aşırı sağcı Ulusal Birleşme için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Seçimlerin ikinci tur sonuçları, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi için büyük bir hayal kırıklığı oldu; ancak partinin güçleri parlamentodaki şimdiye kadarki en büyük kitleye sahip olmalarıyla övünüyor. Emmanuel Macron'un merkezci ittifakı parlamentodaki milletvekillerinin onlarca eksiğine rağmen beklenenden daha iyi performans gösterdi. Büyük kamuoyu araştırma kuruluşlarının tahminlerine göre, NFP 177 ila 198 sandalyeyle yeni Ulusal Meclis'te en büyük blok olacak, Macron'un ittifakı 152 ila 169 sandalyeyle, RN ise 135 ila 145 sandalyeyle yer alacak. Bu, hiçbir grubun mutlak çoğunluk için gereken 289 sandalyeye yakın bile olmadığı anlamına geliyor ve yeni bir hükümetin nasıl kurulacağı belirsizliğini koruyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com