Az Pişmiş Domuz Eti Yedikten Sonra Bacakların Hali

Amerika Birleşik Devletleri Florida Üniversitesi Healt Jacksonville'de bir acil servis doktorunun paylaştığı BT taraması şoke etti. Az pişmiş domuz eti yiyen bir hastanın başına bakın neler gelmiş...

Az Pişmiş Domuz Eti Yedikten Sonra Bacakların Hali
29 Ağustos 2024 - 05:49

Florida Üniversitesi Healt Jacksonville'da bir acil servis doktoru olan Dr. Sam Ghali'nin X'te paylaştığı fotoğraf şoke etti. "Şimdiye kadar gördüğüm en çılgın BT taramalarından biri" diyen doktorun söylediğine göre BT taraması, hastanın bacak kaslarının parazit enfeksiyonuyla dolu olduğunu gösteriyordu. Ghali hastaya sistiserkozis adı verilen paraziter enfeksiyon teşhisi konduğunu açıkladı.

Ghali, insanların, az pişmiş domuz etinde bulunabilen kistleri yutarak T. solium ile enfekte olduklarını, bunun bağırsak duvarını delerek kan dolaşımına girdiğini ve oradan kelimenin tam anlamıyla tüm vücuttaki her yere yayılabildiklerini söyledi. 

BEYAZ LEKE OLARAK GÖRÜLÜR

Enfeksiyonun BT taramalarında "pirinç tanesi kalsifikasyonları" olarak adlandırılan beyaz lekeler şeklinde göründüğünü söyleyen Ghali, yutulan kistlerin 5-12 hafta sonra olgun yetişkin tenyalara bile dönüşebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Ne yazık ki bazı vakalar ölümcüldür. Her yıl dünya çapında yaklaşık 50 milyon kişinin enfekte olduğu ve bunun sonucunda 50 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında anti-paraziter tedavi, steroidler, anti-epileptikler (nörosistiserkozis) ve cerrahi olarak çıkarılması yer alır.”

NASIL YAYILIYOR?

Sistiserkoz, beyni, kasları ve diğer dokuları etkileyen bir tenya enfeksiyonu. Domuz tenyasının (Taenia solium) larva kistlerinin yutulması sonucu oluşuyor. Gnellikle tenya bulaşmış insan dışkısı, kirli yiyecek, su ve kirli ellerle temas yoluyla yayılıyor. Cilt altında şişliklere neden olabilir ve beyne veya omuriliğe yayılırsa, enfekte kişi baş ağrısı ve nöbetler yaşayabilir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com