Beyin Yiyen Amipe Dikkat

Amerika Birleşik Devletleri New York eyaletinde yayın yapan New York Post'un haberine göre Hindistanda 14 yaşındaki bir çocuk kirli suda yüzerken kaptığı bakteri nedeniyle hayatını kaybetti. Bu aynı bölgede iki ayda üçüncü vaka oldu.

Beyin Yiyen Amipe Dikkat
05 Temmuz 2024 - 05:44 - Güncelleme: 05 Temmuz 2024 - 06:15

Hindistan'da 14 yaşındaki bir çocuk, kirli suda yüzerken kaptığı beyin yiyen amipin neden olduğu enfeksiyon nedeniyle perşembe günü hayatını kaybetti. Midrul adlı gencin,  Kerala'daki Kozhikode'de bir gölette yıkanırken paraziti kaptığı bildirildi .

Çocuk daha sonra 24 Haziran'da bir enfeksiyon kaptıktan sonra yerel bir hastaneye kaldırıldı. Sağlık görevlilerinin tüm çabalarına rağmen semptomlarına yenik düştü ve bu, bölgede iki aydan kısa bir süre içinde amip kaynaklı üçüncü ölüm vakası oldu.

Diğer kurbanlar arasında 21 Mayıs'ta Malappuram'da hayatını kaybeden beş yaşında bir kız çocuğu ve 25 Haziran'da hayatını kaybeden 13 yaşında bir Kannur kızı da yer alıyor .

Midrul'un , insanların burunlarına kadar girip beyinlerinde tahribat yaratan, artık kötü şöhretli beyin yiyen amip Naegleria fowleri tarafından enfekte edildiği bildirildi . Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, özellikle beyin dokusunun tahrip olmasına ve beynin şişmesine neden olan felaket niteliğinde bir durum olan birincil amibik menenjit (PAM) hastalığına yakalanmıştı .

Bu mikroskobik bela, göller, nehirler ve hatta bakımı kötü yüzme havuzları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ılık tatlı su kütlelerinde bulunur. Tuzlu suda yaşayamaz ve kişiden kişiye yayılamaz. Genellikle enfeksiyondan bir ila 12 gün sonra ortaya çıkan semptomlar, başlangıçta şiddetli baş ağrısı, ateş, mide bulantısı ve kusma şeklinde olurken daha sonra ense sertliği, nöbetler ve komaya dönüşüyor.

Hastalığın %97'si ölümcüldür ve ölümler genellikle ilk semptomların başlamasından bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşir. Kuzey Amerika'da bugüne kadar PAM'dan kurtulan yalnızca beş kişi kaydedildi . Uzmanlar özellikle de göletler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com