Bilim insanlarından dikkat çeken araştırma: Covid-19 kalp krizi ve felç riskini iki kat artırıyor

Cleveland Clinic ve University of Southern California'nın ortak araştırmasına göre, COVID-19 geçirenlerin kalp krizi ve felç riskinin, teşhisten sonraki üç yıl boyunca iki katına çıktığı tespit edildi.

Bilim insanlarından dikkat çeken araştırma: Covid-19 kalp krizi ve felç riskini iki kat artırıyor
13 Ekim 2024 - 15:05

Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü yöneticisi Dr. Stanley Hazen, COVID-19'un kalp sağlığı üzerindeki etkilerine dair önemli bulguları BBC Türkçe ile paylaştı. Pandemi sürecinde COVID-19 ve kalp sağlığı arasındaki ilişki sıkça tartışıldı, ancak araştırmalar net bulgular sunmaya başladı.

Cleveland Clinic ve University of Southern California'nın yaptığı bilimsel araştırma, İngiltere'de yaşayan yaklaşık 250 bin kişinin sağlık verilerini inceledi. Araştırma sonuçları, COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerin, teşhis tarihinden itibaren üç yıl boyunca kalp krizi ve felç geçirme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Dr. Hazen, ağır COVID-19 geçirenlerin kalp krizi riskinin, daha önce kalp hastalığı geçmişi olanlarla eşdeğer olduğunu belirtti. COVID-19'un "hastanın bedenini yeniden yapılandırdığı" ve bu durumun zamanla kan pıhtılaşması ile kalp krizi veya inme riskini artırdığı ifade edildi.

Araştırmada, COVID-19'un neden olduğu bu riskin üç yıl boyunca azalmadığı gözlemlendi. Dr. Hazen, dünya genelinde bir milyardan fazla kişinin COVID geçirdiği düşünüldüğünde, bu bulguların kalp ve damar hastalıklarının artabileceği konusunda alarm verdi.

Ayrıca, araştırma sonuçlarına göre, COVID-19 enfeksiyonu ile kalp hastalığı riski arasında kan grubu ile bir bağlantı bulundu. 0 rH kan grubuna sahip bireylerde risk dört kat artarken, A, B ve AB rH kan gruplarındaki kişilerde bu risk yedi katına kadar çıktı. Daha önce kalp hastalığı geçmişi olmayanların, COVID-19 geçirdikten sonra kalp-damar hastalarının riskine eşdeğer seviyeye ulaştığı vurgulandı.

Dr. Hazen, COVID-19 geçiren hastalar için önleyici kalp sağlığı tedbirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. "Bu denli yüksek bir risk seviyesi, önleyici kalp-damar tedbirlerine başvurulmasını gerektiren bir etken olmuştur," dedi. COVID-19 geçiren bireylerin kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaya yönelik önleyici yaklaşımların tasarlanması gerektiğine inandığını ifade etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com