Bilmeden Korona Virüs Geçirdiğinizin 7 İşareti!

Birkaç ülke etkili aşı bulmuş olsa da henüz aşılanma süreci başlamadığı ve insanlar kurallara dikkat etmediği için, korona virüs salgını tüm dünyadaki bulaş riskini ve tehdidini sürdürüyor. Bu aşamada Amerika'da yaşayan ünlü Türk doktor Mehmet Öz'ün Türk ekiple oluşturduğu Youtube kanalı 'Dr. Öz ve Ekibi', hepimizin aklındaki o 'acaba farkında olmadan hastalığı geçirdim mi?' sorusuna 7 maddeyle ışık tutuyorlar.

Bilmeden Korona Virüs Geçirdiğinizin 7 İşareti!
29 Kasım 2020 - 17:45
Korona virüs salgını Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıktı. 2020 yılının ilk aylarında farklı farklı ülkelerde vakalar görülmeye başlandı. Ülkemizde ise Mart 2020'de ilk vaka görüldü.

Birçok insan bu kış 'Çok hastalandım acaba korona virüs olabilir miyim?' diye sorgulamaya başladılar. Doç. Dr. Halit Yerebakan kendisine de bu sorunun sıkça sorulduğunu söylüyor. Ayrıca 'Dr. Öz ve Ekibi' Youtube kanalına da bu tip soruların çokça geldiğini ifade ediyor. Bu sebeple bu konuyu araştırdıklarını ve yapılan çalışmaları incelediklerini söylüyor.

Uzmanlara göre farkında olmadan Covid 19'a yakalanmış olduğunuzun 7 işaretini bu haberde sizlerle paylaşıyoruz.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin yani Amerika'daki CDC'nin tahminlerine göre Covid-19 vakalarının yüzde 40'a varan bir kısmında hiçbir belirti görülmüyor. Ya da daha hafif grip veya soğuk algınlığının belirtilerine benzer özellikler görülebiliyor.

Maalesef geçen kış karşılaştığımız hastalığın, Covid-19 olup olmadığını veya herhangi bir zamanda asemptomatik bir vaka olup olmadığımızı yüzde yüz kesin olarak bilmenin çok da gerçekçi kesin bir yolu yok diyor Yerebakan. Sözlerine şöyle devam ediyor:

"Ancak geçtiğimiz kış çok fazlaca gördüğümüz influenza, RSV gibi enfeksiyonlar karşımıza çıktı. Ve o belirtileri adeta Covid-19 salgını başlayınca acaba Covid-19 mu diye hep bizler şahsımız adına kişisel olarak şüphe duymamıza sebebiyet verdi." Ancak uzmanlar bazı işaretlerin Covid-19'a yakalanmış olmanıza dair ipucu olabileceğini söylüyorlar:

1. İşaret: Her zamankinden daha ağır soğuk algınlığı yaşadıysanız!
Pandeminin başlarında insanlar Covid-19'un ABD'de Şubat sonu ve Mart başı dolaşıma girmediğine inanıyorlardı, ancak Teksas Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma aksini gösteriyor. Çalışma için bilim adamları geçen kış, grip vakalarından şüphelenilen kişilerden alınmış boğaz sürüntülerini analiz ettiler. Araştırmacılar her iki grip vakasından birinin Covid-19 olduğunu keşfettiler, ki bu inanılmaz bir sonuçtu.

Sonuç olarak Covid-19'un muhtemelen Noel civarında ABD'ye geldiğine inanıyorlar. Bu nedenle Aralık ayından bu yana yurtdışı seyahatinde bulunduysanız veya sık seyahat eden kişilerle temas sonrası benzer hastalık süreçleri yaşadıysanız, Covid-19 geçirmiş olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Ancak hastalığın kırsal bölgelere ulaşması daha yakın tarihlere uzandı. Eğer daha izole bir hayat içindeyken hasta olduysanız, bu muhtemelen sadece nezle bile olabilir. Covid-19'u ayırt etmek zor olabilir, ancak soğuk algınlığı tipik olarak nefes darlığına, şiddetli baş ağrılarına veya Covid gibi gastrointestinal semptomlara neden olmaz. Bu semptomlar ikisini ayırt edebilmeniz için belirleyici olabilir.

2. İşaret: Bir noktada koku veya tat alma duyunuzu kaybettiyseniz!
Koku veya tat kaybı Covid-19'un en önemli özelliği oldu. Bu belirtiler herkeste görülmese de araştırma yürüten doktorlar Covid ile bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.

3. İşaret: Açıklanamayan saç dökülmesiyle karşılaştıysanız!
Bu belirti Covid-19 bağlamında geniş çapta incelenmedi henüz, ancak virüsten iyileşen birçok kişi saç dökülmesiyle ilgili sorunları bildiriyorlar.

4. İşaret: Bazen nefessiz hissediyorsanız, nefessiz kalıyorsanız!
JAMA'da yani The Journal of the American Medical Assaciation'da yayınlanan araştırmada, Covid-19 'lu kişilerin nefes darlığına da dahil olmak üzere, virüsün kalıcı etkilerine sahip olabileceğini buldular. Bunun neden kaynaklandığı ve ne kadar süreceği tam olarak belli değil. Ancak muhtemelen akciğerlerdeki kalıcı iltihaplanmadan kaynaklanıyor. Eğer geçtiğimiz kış bir grip geçirip veya soğuk algınlığı geçirip ardından süregelen bir nefes darlığınız halen devam ediyor ise, Covid-19 geçirmiş olabileceğinizin bir işareti diye düşünebiliriz.

5. İşaret: Geçmeyen bir öksürüğünüz varsa!
Kalıcı bir öksürük, JAMA çalışmasında katılanların bildirdiği başka bir semptom. CDC'de yani bu hastalıkları önleme ve kontrol merkezinde elde edilen veriler, Covid-19'a yakalanan kişilerin yüzde 43'ünün virüs için pozitif bir test yaptırdıktan 14 ila 21 gün sonra hala öksürük yaşadığını buldular. Buna mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.

6. İşaret: Gerçekten çok yorgunsanız!
JAMA araştırmasına göre bu durum bir kişinin Covid-19'a yakalanmış olmasının ardından kalan en büyük etkilerden biri. Muhtemelen akciğer hasarındaki kalıcı veya belki de akciğer performansındaki geçici azalma, bizlerin yeteri kadar dokularımızın oksijenlenmemesi ve kronik bir yorgunluğa sebep olması gibi bir açıklama yapılabilir.

Yani bu çalışma, hastaların yüzde 53'ünün virüsün ilk belirtilerini gösterdikten yaklaşık 60 gün sonra yorgunlukla mücadele ettiklerini söylediler.

Doç. Dr. Halit Yerebakan da bir kalp cerrahı olarak, kalp ameliyatından sonra açılan göğüs ve indirilen göğüs içindeki damar sonrasında akciğerlerin biraz havaya ekspoze olduğunu söylüyor. Sonrasında göğsü kapatıp akciğer makinesine bağladıklarını belirtiyor. Akciğer performansındaki azalma bu durumda da belli bir süre devam ediyor diyor. Yaklaşık 60 gün gibi. Ortalama 1 yıl sonra akciğerler tam performansına kavuşabiliyor diyor.

Dolayısıyla çok ağır bir akciğer enfeksiyonu geçiriyorsanız da, yine aynı şekilde akciğer performansındaki azalma çok da hızlı iyileşmeyecektir. Uzmanlar, hafif hastalığı olan ve bir süre yorgunluk çeken bazı insanlar görüyoruz diyor. Ancak bunun nedeninin şu anda tam olarak açık olmadığını söylüyorlar. Bir kişinin bağışıklık sisteminin virüse tepki verme şekli bu olabilir veya sadece virüsün vücutta bir şekilde çalışma şekli de olabilir.

Yani aslında bunlardan ziyade Yerebakan'a göre, akciğerlerimizde kalıcı bir hasar bıraktığı veya geçici olan performans azaltıcı bir hasar bıraktığı ve bunun da zaman içerisinde iyileştiği şeklinde yorumlayabiliriz diyor.

7. İşaret: Sonsuza dek sürecek gibi görünen alışılmadık semptomlarınız var ise!
Uzmanlar Covid-19'un hala yeni bir virüs olduğunu vurguluyorlar. Bu nedenle doktorlar ve bilim adamları bu konuda her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyorlar. Virüsün kalıcı etkileri üzerine araştırmalara devam ediyor.

Şu anda doktorların belirli semptomlara sahip olmanın Covid-19 enfeksiyonu geçirdiğiniz ya da geçirmediğiniz anlamına geldiğini söylemesi zor. Bu nedenle yeni karşılaştığınız ve sanki hiç geçmeyecekmiş gibi hissettiğiniz sağlık sorunları da Covid-19'a işaret edebilir.

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 testi pozitif çıkan bir hastanın, çift görme şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, şiddetli başağrısı ile hastaneye başvurduğunu biliyoruz. Bu tip anormal ve olması beklenmedik semptomlar da Covid-19'a işaret edebilir.

Muhtemelen ilerleyen günlerde bunlarla ilgili daha detaylı bilgiye sahip olacağız. O yüzden böyle bir durumla karşılaşırsanız test yaptırıp gerekli tedaviyi almanızda fayda var.

KAYNAK: Dr. Öz ve Ekibi

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com