Bir Profesörün Gözünden Taylor Swift ve Onun Dünyası!

Amerika Birleşik Devleri Pensilvanya eyaleti doğumlu dünyaca ünlü sanatçı Taylor Swift'in popülaritesi öyle arttı ki artık konser verdiği ülkelerde enflasyona bile neden olmaya başladı. Bulunduğu ülkelerin ekonomisini sarsabilir duruma gelen Swift geçtiğimiz aylarda Harvard'da ders konusu olmuştu. Dersi hazırlayan profesör Burt, "Taylor Swift ve Onun Dünyası"nı anlattı.

Bir Profesörün Gözünden Taylor Swift ve Onun Dünyası!
30 Haziran 2024 - 07:51

Ünlü sanatçı Taylor Swift geçen yıl düzenlediği 17 eyalet ve 5 kıtada toplam 131 konserden oluşan Eras Turnesi'nin, gözle görülür ekonomik etkisi nedeniyle ABD Federal Rezerv Kurulu’nun dikkatini çekmişti.  ABD Federal Rezerv Kurulu’nun yayınladığı bir rapor olan Beige Book’ta şu ifadelere yer verilmişti. 

‘‘Bölge genelinde turizmdeki toparlanmanın yavaşlamasına rağmen bir kaynak, Philadelphia’daki otel gelirleri açısından pandeminin başlangıcından bu yana en güçlü ayın mayıs olduğunu ve bunun büyük ölçüde Taylor Swift konserleri için şehre gelen misafir akınından kaynaklandığını vurguladı.’’

Swift'in yükselişi devam ederken başka bir gelişme yaşandı ve bir profesör geçtiğimiz sonbaharda Harvard'ın İngilizce Bölümü'ne bu bahar Taylor Swift üzerine bir ders vermeyi planladığını söyledi. İngilizce profesörü Stephanie Burt kimsenin itiraz etmemesi üzerine çalışmalara başladı.

Dersine Taylor Swift ve Onun Dünyası adını veren Burt derse 300 öğrencinin kaydolduğunu 200'ünün de dersi aldığını söyledi. Derslere hazırlanırken de bütün gözlerin üzerinde olduğunu belirten Burt,  "Twitter'daki bir kullanıcı (artık resmen X) sanki bir Hollywood sırrını saklamışız gibi müfredatımızı "sızdırdı". Öğrenciler (bizim onayımızla) klipleri TikTok'a koydular. Ve gazeteciler -haftalarca arayp ziyarete gelmek istediler. Sonunda Today şovunu davet ettik. Öğretim asistanlarım, öğrencilerimiz ve ben BBC ile konuştuk. Ve TMZ ile. Ve Avustralya kamu radyosuyla. Ve Boston, Boise, Sacramento'daki yayınlanan televizyon haberleriyle, NPR ve RTE (İrlanda kamu yayıncılığı) ile ve Brezilya, Şili, Çin Halk Cumhuriyeti, Ekvador, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Meksika, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Singapur, İspanya ve İsveç'ten gazetecilerle" dedi.

HER DURUMDA DİKKAT ÇEKİYOR

Swift'in dikkat çektiğini öğrendiklerini belirten Burt, "Bu ilgi, onsuz bile onunla ilgili şeyleri güçlendiriyor. Gazeteciler Swift'in ziyaret edip etmeyeceğini sordu. Öğrencilerin ne öğrenmesini istediğimi sordular. Ve Harvard'ın bir ünlüye yönelik kursa direnip direnmediğini sordular" dedi. Burt şunları söyledi:

"Swift'in çalışmalarına bir bütün olarak dair bir tezim olsaydı ve varsa, işte burada: Hem istek uyandıran hem de bağ kurulabilir kalarak bir şarkı yazarı ve sanatçı olarak mükemmelleşti. Swiftie'ler ve sıradan hayranlar onda kendinden parçalar görüyor ama aynı zamanda olmayı dilediğimiz birini de görüyoruz. Pek çok hayranının hissettiği ama net bir şekilde ifade edemediği şeyleri kelimelere dökmekle kalmadı, bunu yaparken şanslı, hatta kıskanılacak görünüyordu. Pek çok insanın, özellikle de onun yaşındaki ve daha genç kızların onu hem bir akran hem de bir ideal olarak görmesine şaşmamak gerek."

SYLVİA PLATH'E BAĞLADILAR

Swift'i kendi başıma çalışmadığını belirten Burt, "Müfredatı baş öğretim görevlisi MJ Cunniff'in yardımıyla tasarlasam da, öğretimin kendisi bir ekip işiydi. ben, MJ ve Harvard'ın Müzik ve Amerikan Çalışmaları bölümlerinden ve Harvard Hukuk Fakültesi'nden ve Northeastern ve Tufts ve Brown üniversitelerinden dokuz tartışma bölümü lideri. MJ, Swift'i Sylvia Plath'a bağlayan bir ders verdi ve bu da onun şiirleri hakkında bir dizi deneme yazılmasına yol açtı. Diğer tartışma liderleri gitarda akor değişikliklerini açıkladı. Swift'in şarkılarında yaptığı gibi konuk yıldızları da getirdik. Eleştirmen ve söz yazarı Franklin Bruno, USA Today'in muhabiri Bryan West, büyük hayran podcast'i Taylearning'den Dani ve Olivia onlardan bazıları. Moda tarihçisi Chloe Chapin, Swift'in kıyafetlerini analiz etti; hukuk fakültesi profesörü Rebecca Tushnet telif hakkının gizemini çözdü."

Burt grubuna “Yaşasın” yazan, hayranlarını dostluk bilekliği yapmaya teşvik eden, birbirimize ne kadar ihtiyacımız olduğunu bilen ve anlatan bir sanatçıyı ders olarak vermekten dolayı memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com