Brooklyn Köprüsü'nün Bilinmeyen İlginç Hikâyesi

ABDPost.com muhabiri Özlem Özgüt Yörekli Amerika Birleşik Devletleri'nin 140 yaşındaki en ünlü ve talihsiz köprüsü olan Brooklyn Bridge hakkında bilinmeyenleri sizin için anlattı.

Brooklyn Köprüsü'nün Bilinmeyen İlginç Hikâyesi
15 Haziran 2023 - 18:49

Amerika Birleşik Devletleri’nin ve dünyanın en önemli kent merkezlerinden biri olan New York City, ticaretin, finansın, medyanın, teknolojinin, sanat ve modanın merkez noktalarından biridir.

ABD’nin en kalabalık şehri olan ve doğal bir liman üzerine kurulan  New York, 5 ayrı bölgenin bir araya gelmesinden oluşmuştur. Brooklyn, Manhattan, The Bronx, Queens ve Staten Island 1898 yılında birleşerek New York kentini oluşturmuştur.

Brooklyn Köprüsü işte mimari ve sanatın neo-gotik bir kaynaşması... Manhattan ve Brooklyn’i birbirine bağlıyor. East River üzerinde yer alıyor. 1883’te 13 yıllık maceralı ve bir o kadar da sancılı bir sürecin ardından hizmete açılmış.

New York’un gelişmesindeki büyük katkısı, dünyanın ilk çelik halat kullanılan köprüsü olması, ikonik yapısı ile New York’un sembol yapıları arasında önde gelir. İşte, son derece ilginç Brooklyn Köprüsü hikayesi….

Brooklyn Köprüsü’nün tasarımı ve fikri, tel kabloyu icat eden John Roebling’e aittir. Köprünün yapımına mühendis ve tel halat üreticisi ‘John Roebling’ başlıyor. Köprüyü tamamlamak Roebling’in en büyük hayali... Fakat ne yazık ki, köprüde çalıştığı sırada bir feribotun ayağını ezmesi sonucu tetanosa yakalanıyor ve iki hafta içinde ölüyor.

Oğlu Washington Roebling projenin başına geçiyor. Ancak ne yazık ki o da, köprünün su altındaki ayakları için suyun altında çalışırken vurgun yiyor, felç olup yatalak hale geliyor. Ve işte bu noktada Brooklyn Köprüsü’nde bir kadının izleri başlıyor. Washington’un eşi ‘Emily Roebling’, yatalak haline rağmen projenin kocasından alınmaması için savaşıyor, başarılı bir lobi yapıyor ve kazanıyor.

Bir kadının irade ve azmi sonucu adeta New York’un kaderi değişmiş ve kentin iki yakasını birbirine bağlayan ilk asma köprü 1883 yılında açılmıştır.

19. yüzyıl mühendisliğinin doruk noktası kabul edilen ve dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilen köprü görkemli kutlamalarla resmen 24 Mayıs 1883 yılında açılmıştır. Araç trafiği yanında yaya trafiğine de açık olan köprüden ilk geçen yaya ise Emily Roebling olmuştur.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com