Bu Cihaz Sayesinde Rahatsız Edici İnsanları Sessize Alabileceksiniz!

Kalabalık ortamlarda gürültü kirliliği, sosyal etkileşimleri zorlaştırıyor. Ancak bilim insanları, bu sorunu çözmek için devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi.

Bu Cihaz Sayesinde Rahatsız Edici İnsanları Sessize Alabileceksiniz!
16 Ekim 2024 - 00:19

Kalabalık ortamlarda gürültü kirliliği, sosyal etkileşimleri zorlaştırıyor. Ancak bilim insanları, bu sorunu çözmek için devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdi. Oda içerisinde sessizlik sağlamak amacıyla tasarlanan yeni hoparlör sistemi, kullanıcıların istenmeyen sesleri "sessize" almasına yardımcı oluyor.

Robotik Akustik Sürü

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu yenilikçi hoparlör, 'robotik akustik sürü' adı verilen bir sistemle çalışıyor. Yedi ayrı 'kendi kendini açan' mikrofonla donatılan hoparlör, bir odada farklı konuşma bölgeleri oluşturarak, konuşan kişilerin seslerini birbirinden ayırabiliyor. Minik robotlar, tekerlekleri sayesinde otonom bir şekilde hareket ederken, gerektiğinde şarj istasyonuna geri dönebilme yeteneğine sahip.

Yüzde 90 Başarı Oranı

Araştırmalar, bu sistemin üç ila beş kişinin bir arada bulunduğu ortamlarda, yaklaşık 50 santimetre mesafedeki sohbetleri yüzde 90 oranında doğru bir şekilde ayırt edebildiğini gösteriyor. Sinir ağları ile geliştirilen teknoloji, ortamdaki her bireyin ne söylediğini ve konumlarını ayırt etmek için gecikmeli sinyalleri kullanıyor.

Gelecek İçin Umut Verici

Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Okulu'ndan araştırmacılar, bu cihazın video konferanslar gibi uygulamalarda verimliliği artırmayı planlıyor. Ayrıca, gelecekte bu 'sessizleştirme ve ayırma' tekniğinin gerçek zamanlı fiziksel alanlarda da uygulanması hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com