Çalışma Mücadelesinin Sembolü İşçi Bayramı 130. Yılında

Amerika Birleşik Devletleri’nde Eylül ayının ilk Pazartesi günü kutlanan İşçi Bayramı, 130. kez anılıyor.

Çalışma Mücadelesinin Sembolü İşçi Bayramı 130. Yılında
02 Eylül 2024 - 23:48 - Güncelleme: 02 Eylül 2024 - 23:54

Amerika Birleşik Devletleri’nde Eylül ayının ilk Pazartesi günü kutlanan İşçi Bayramı, 130. kez anılıyor. İşçi Bayramı’nın kökenleri, 19. yüzyılın sonlarına, işçilerin haklarını savunmak amacıyla bir gün belirlenmesi çabalarına dayanıyor. İlk İşçi Bayramı, 5 Eylül 1882’de New York’ta düzenlenen büyük bir geçit töreniyle kutlandı. Yaklaşık 10 bin işçinin katıldığı bu etkinlik, işçi hareketlerinin gücünü ve önemini vurguladı.

O dönemde işçilerin yaşam standartları, hızla yükselen fabrika üretimlerine rağmen düşüş göstermişti. Bu durum, işçi hareketlerinin ve grevlerinin artmasına neden oldu. Başkan Grover Cleveland, 1894’te, dönemin grevleri ve işçi çatışmalarını yatıştırmak amacıyla İşçi Bayramı’nı federal tatil olarak ilan etti.

Günümüzde İşçi Bayramı, yazın resmi sonunu işaret eden bir tatil olarak kabul ediliyor. Amerikalılar, bu üç günlük hafta sonu tatilinde barbekü partileri düzenliyor, kısa tatillere çıkıyor ve alışveriş yapıyor. Chicago’da, bayramın kökenlerinin bulunduğu bölgesinde düzenlenen geçit törenleri ve festivaller, işçi hareketinin tarihini yaşatıyor.

İşçi Bayramı, moda dünyasında da bir etkiye sahip. Geleneksel olarak, bu günün ardından beyaz kıyafetlerin giyilmemesi öneriliyordu. Ancak günümüzde bu kural büyük ölçüde geçerliliğini yitirmiş durumda.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com