Çobanlıkla başlayan deha: Einstein'a rakip olan Türk fizikçi Hüseyin Yılmaz
1936 yılında Denizli'de doğan Hüseyin Yılmaz, çobanlık yaparken piknik yapan öğretmenlerle tanışır ve potansiyeli fark edilir. Eğitim alması için desteklenir ve matematikte gösterdiği başarılarla dikkat çeker. İTÜ'de Elektrik Mühendisliği lisansını tamamladıktan sonra Einstein'ın kütleçekim teorisinde hata bulduğunu iddia ederek akademik dünyada ses getirir. Bilgisayarlara sesle komut verme sistemleri üzerine çalışan Yılmaz, Siri'nin de temelini atmıştır.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 1936 yılında doğan Hüseyin Yılmaz'ın hayatı, sıradışı bir hikayeye sahip.
Hüseyin Yılmaz 12 yaşında çobanlık yaparken, piknik yapmak için toplanan bir öğretmen grubuyla tanışır ve bu Hüseyin Yılmaz’ın bilimsel bir kariyere adım atmasını sağlayacak dönüm noktası olur.
Hem annesini hem de babasını kaybettiği söyleyen Hüseyin, kendisine uzatılan gazeteyi okuyamaz ancak öğretmenler, okuma ve yazma bilmeyen Hüseyin’in potansiyelinin farkına varırlar.
Öğretmenlerin dikkatini çeken Hüseyin, eğitim alması için bir fırsat yakalamış olur ve öğretmenlerin desteğiyle hızlıca öğrenim hayatına başlar.
Hüseyin Yılmaz’ın matematikte gösterdiği başarılar, onu bir matematik yarışmasında ödül almaya kadar götürür. Ancak, ödül olarak aldığı Fen Bilgisi kitabında gördüğü hata, Einstein'ın İzafiyet Teorisi'ni sorgulamasına neden olur.
1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği lisansını tamamlayan Hüseyin Yılmaz, yüksek lisansını da tamamladıktan sonra akademik dünyada önemli adımlar atmaya başlar. Sorgulamaları ve keşifleriyle sınırları zorlamaya devam eder.
Yılmaz, Einstein'ın kütleçekim teorisinde bir hata bulduğunu iddia ederek dikkatleri üzerine çeker. Bu iddiasını desteklemek için ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de görev yapan hocalarla iletişime geçer.
Hüseyin’in MIT’ye gönderdiği mektup, bir hocayı çok etkiler ve Prof. Philip M. Morse, Hüseyin’i ABD’ye davet eder.
ABD'ye giden dil sorununu zor da olsa aşan Hüseyin Yılmaz, tezini rekor sürede tamamlar ve Dr. Hüseyin Yılmaz olarak akademik kariyerine ABD'de başlar.
Hüseyin Yılmaz, Einstein’ın kütle çekim teorisine rakip bir teori üretmiştir. Bu teori, büyük tartışmaya sebep olur.
Yılmaz, Einstein’ın teorisinde gördüğü eksiklerin hepsini bir mektupta derler, gönderir fakat mektup ulaşmadan ünlü bilim insanı Einstein hayatını kaybeder.
Hüseyin Yılmaz ise bu dönemde Stevens Teknoloji Enstitüsü’nde doçent olarak göreve başlar. Burada bilgisayarlara sesle komut verme sistemleri üzerine çalışmalar yürütür. Bu çalışmaları, bugün Google Asistan ya da Siri olarak bildiğimiz teknolojilerin temelini atmıştır.
1970’li yıllarda bilimsel felsefe ile ilgilenmeye başlayan ve Avrupa, Japonya ve ABD’de pek çok teknoloji şirketinde çalışan Yılmaz, 2013 yılında Massachusetts’de hayatını kaybeder.
Yılmaz'ın bilimsel çalışmaları halen akademik çevrelerde tartışılmakta ve izleri gelecek nesiller için önemli bir ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
YORUMLAR