Covid-19, Hafızanızı Silebilir!

Covid-19’a yakalanıp tedaviden sonra test sonucu negatif çıkanlardan, sağlığına tam olarak kavuşamayanların sayısı çok. Maalesef hayatına bundan sonra nefes darlığı, baş ağrısı, hatta ciddi anlamda unutkanlık ile devam etmek zorunda kalan insanlar var.

Covid-19, Hafızanızı Silebilir!
02 Kasım 2020 - 08:21
“‘Çocuklarının ismini unutan, arabasını tanımayan, yaptığı işe odaklanamayan...’
COVID-19’un “Tedavi oldum, bitti” türünden bir hastalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Koronayı atlatıp testi negatife dönse de eski sağlığına kavuşamayan; hayatına nefes darlığı, baş ağrısı ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarıyla devam edenler var. Uzmanların ‘Long COVID’ (Uzayan COVID) dediği bu durumu radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve hastalarla konuştuk. Sönmez’e göre bu belirtileri gösterenler için rehabilitasyon merkezi kurulması şart.

Telefonun ucunda nefes nefese bir ses... İçimden “Ya hızla merdiven çıkıyor ya da koşuyor olmalı” diye geçirirken “Sizi daha sonra arayabilirim” demeye yelteniyorum ama o, anlatmak istiyor. Hikmet Esen, 43 yaşında. 10 Temmuz’da korona pozitif tanısı kondu; yaklaşık bir ay sonra iyileşen 31 milyon insandan biriydi ama hastalığı daha birkaç ay atlatamayacağından bihaberdi: “Eski sağlığıma dönemedim. Bazen nefes almakta zorlanıyorum. Bazı geceler ancak yüzüstü yattığımda rahat ediyorum. Akciğerlerimin çok iyi olmadığını hissediyorum, hararetli bir şekilde konuşmaya başlarsam öksürük tutuyor. Rahat değilim.”

‘Kendimden emindim, bu psikolojik değildi’
38 yaşındaki Seda Ç.’ye ise tanı 17 Mayıs’ta kondu. İki haftalık tedavinin sonunda hem test sonuçlarına hem de ciğerlerine bakıldığında hiçbir problem görünmüyordu. Ama onun da öksürük, ciğer ağrısı ve halsizliği aylarca devam edecekti... “Kalp krizi geçiriyorum” diyerek kendini hastanede bulduğu bile oldu. Kulak çınlaması ve aklını toparlayamaması da cabasıydı: “Göğsümde ağrı vardı. ‘Koronayla ilgili olmayabilir’ diyerek beni psikiyatriste yönlendirdiler. Gittim ama ilaç tedavisine başlamadım çünkü kendimden emindim, bu psikolojik bir şey değil. Kafamda da bir boşluk vardı. İşe başladım, ‘Ben neredeyim’ dedim. Tuhaftım. Kelimeler aklıma gelmiyordu. ‘Hayatımı böyle mi geçireceğim’ diye düşünüyor, kendimi çok kötü hissediyordum. Eylül itibariyle biraz daha iyi olmaya başladım.”

Enfeksiyonu atlatmış kişilerin bu yaşadıkları neyle açıklanabilir? Bu yakınmalar kalıcı olabilir mi? Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez’e sordum. Sönmez, korona geçiren hastaların bazılarından “Hastaneden çıktım, hangi araba benim bilemedim”, “Konuşurken kelimeler aklıma gelmiyor”, “Geçmeyen bir baş dönmem var” gibi şikâyetler duyduğunu ve bu örneklerin nadir olmadığını söylüyor.”

Kaynak: www.hurriyet.com.tr
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com