Delta Varyantı Hakkında Her Şey...

Dr. İbrahim Ersoy YouTube kanalı 'Dr. İbrahim Ersoy'la Güncel Sağlık'tan son zamanların korkulu kabusu Delta Varyantı hakkında tüm merak edilenleri yanıtladı.

Delta Varyantı Hakkında Her Şey...
02 Temmuz 2021 - 22:20
Daha önce Hindistan varyantı olarak konuşulan Delta varyantı bazı ülkelerde artışa geçti. Tüm
dünyada bayağı yayıldı. Dördüncü dalga bununla mı gelir? Çünkü İngiltere ve İsrail gibi bazı ülkeler açılmalar yapmıştı ama bu varyant yüzünden tekrar kapandılar. Tüm dünyada bir tehlike var.

Bu virüs neden daha bulaşıcı?
Çünkü bu virüslerin Spike yani S proteininde olan bir mutasyon bu. Virüs boğaza ya da ciğerlere ne kadar yapışırsa o kadar fazla hasta eder. İlk çıkan Wuhan varyantında 10 tane virüs yapışıyorsa İngiliz varyantında 16 tane yapışıyorsa bu varyantta da çok daha fazla 24 tane yapışabilir. Tabii bu rakamlar misal. Aslında milyonlarca virüs yapışıyor boğaza ve oradan da ciğerlere iniyor.

Yani Wuhan'da çıkan ilk virüsten sonra İngiltere'de çıkan Alpha varyantı yüzde 40 daha bulaşıcıydı. Şimdi bunun üzerine bir yüzde 40 daha eklenmiş oldu Delta varyantıyla birlikte.

Delta varyantından sonra başka varyant ortaya çıkar mı?
Evlere kapanmaktan sıkılan halk kendini dışarılara atıyor. Açılmalar yaşanıyor tüm dünya
şehirlerinde. O zaman da vaka sayılarında artışlar meydana geliyor. Vaka sayıları arttıkça da virüsün mutasyona uğrama ihtimali de artıyor. Bu da yeni varyantların oluşabileceği anlamına gelir. Dördüncü pikte, dünyada çok yüksek bir vaka sayısına ulaşılırsa yeni varyantların türemesi çok olası.

Rusya, İngiltere, İsrail'de delta varyantı çok yayıldı. Özellikle Rusya'da durum çok ağır ve maalesef Türkiye'ye aşırı turist akını olacak bu sene Rusya'dan. Böylelikle delta varyantı hızla yayılacak. Bu sebeple korona virüs salgınında dünyada dördüncü dalga kapıda diyebiliriz.

Ne kadar daha tehlikeli?
Evet bulaşıcılığı daha yüksek ama hastaneye yatış ve ölüm oranları düşünülünce, yine daha yüksek derecede hasta ettiğini kanıtlayan veriler mevcut. İskoçya'da yapılan bir araştırma Lancet'te yayınlandı. Buna göre Alpha varyantıyla karşılaştırıldığında hastaneye yatış oranları yüzde 85 yani iki kat daha fazla.

Ek hastalıkları olan insanlar daha büyük risk altında. Yaşlı nesil tüm dünyada daha fazla aşılandığı için de yeni varyantlar daha çok genç nesilleri etkiliyor. İsrail'de çocuk yaştakileri bile etkilediği görüldü.

Bu varyanta karşı aşılar etkili mi?
Bu konuda da İngiltere Halk Sağlığı kurumunun araştırmaları var. Orada Pfizer-BionTech ve
AstraZeneca aşıları kullanılıyor. Pfizer-BionTech yüzde 96, AstraZeneca da yüzde 92 oranında
hastaneye yatışları önlüyor.

Aşılar ilk olarak hastalığa yakalanmaya karşı koruyor, hem de hastaneye yatış oranlarını düşürüyor ve son olarak da ölümleri azaltıyor. Evet aşılanmış kişiler de hastalanıyor veya ölüyor. Fakat aşılanmamış kişilere nazaran bu oran çok daha düşük. Fakat hastalanmaya karşı bu aşılar ilk varyantta yüzde 96 korurken şu an delta varyantına karşı koruyuculukları yüzde 79'lara düştü. Fakat yine de dediğimiz gibi hastaneye yatış ve ölüm oranlarına bakılınca hastalığın çok daha hafif atlatılmasını sağlıyorlar. Bu sebeple üçüncü doz aşılamalar sözkonusu hale geldi.

KAYNAK: Dr. İbrahim Ersoy'la Güncel Sağlık

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com