Dört ayak üzerinde yürüyen aile bilim insanlarını şaşırtıyor: Onlar 'var olmamalı'

Türkiye'de yaşayan ve bazı üyelerinin 'dört ayak üzerinde yürüdüğü' Ulaş ailesi, bilim dünyasını şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak 2005'te haberlere konu olan ve BBC'nin belgeselinde "Onlar var olmamalı" şeklinde ifade kullanılan aileyle ilgili değerlendirme yapan evrimsel psikolog Nicholas Humphrey, çocukların 9 aylık olduktan sonra ayakta durmaya teşvik edilmedikleri için gelişimlerinin etkilenmiş olabileceğini de belirtti.

Dört ayak üzerinde yürüyen aile bilim insanlarını şaşırtıyor: Onlar 'var olmamalı'
30 Ağustos 2023 - 15:25 - Güncelleme: 30 Ağustos 2023 - 15:37

Çocukları iki yerine dört ayak üzerinde, avuç içlerini kullanarak "ayı sürünmesi" şeklinde yürüyen Hataylı Ulaş ailesinin bazı üyeleri bilim insanlarını şaşırtan ve dünyanın insan evrimi anlayışına meydan okuyor.

Ulaş ailesi ilk olarak bilimsel bir makale ile kamuoyuna tanıtıldı ve bunu 2006 yılında BBC'de yayınlanan "Dört Ayak Üzerinde Yürüyen Aile" adlı belgesele konu oldu. 

New York Times'ta yer alan habere göre, London School of Economics'ten evrimsel psikolog Prof. Dr. Nicholas Humphrey, bu ailedeki 18 çocuktan altısının modern insan yetişkinlerinde daha önce hiç görülmemiş bu özellikle doğduğunu tespit etti. Humphrey "60 Minutes Australia" programında "En olağanüstü bilimsel fantezilerde bile modern insanın hayvan durumuna dönebileceğini hiç beklemiyordum" dedi.

Prof. Humphrey, "Bizi hayvanlar dünyasının geri kalanından ayıran şey, iki ayak üzerinde yürüyen ve başını havaya kaldıran bir tür olmamızdır. Elbette dil ve diğer her türlü şey de var ama bu, kendimizi hayvanlar alemindeki diğer canlılardan farklı hissetmemiz açısından son derece önemli. Bu insanlar bu sınırı aşıyor" diye konuştu.

'KAYIP HALKA TANIMLAMASI'

Ulaş ailesinin BBC belgeselinde "insan ve maymun arasındaki kayıp halka" olarak tanımlanmıştı. Ayrıca Türkiye'de yapılan bir araştırmada, üç milyon yıllık evrimi tersine çeviren bir "evrimin" gerçekleşmiş olabileceği öne sürülmüştü.

Ancak Humphrey, BBC belgeselindeki bu teoriyi "son derece aşağılayıcı" ve "bilimsel açıdan sorumsuzca" olarak nitelendirerek eleştirdi.

'ONLAR VAR OLMAMALI'

Belgeselde ayrıca ailenin "her birimiz için anlatılamayacak kadar önemli" olduğu savunuluyor ve "var olmamaları gerektiği" savunulmuştu.

Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışmanın merkezindeki çocukların iskeletlerinin insanlardan çok maymunlara benzediğini ve diğer insanların iki ayakları üzerinde yürüme becerilerini genellikle etkilemeyen bir durum olan beyinciklerinin küçülmüş olduğunu tespit etti.

Bununla birlikte, maymunlar hareket etmek için parmak eklemlerini kullanırken, bu insanlar avuç içlerini kullanarak önemli bir farka işaret ediyor.

Humphrey, "Bence bu ailede gördüğümüz şey, şempanzeler gibi yürümediğimiz bir zamana karşılık gelen bir şey olabilir, ancak ağaçlardan inmek ve tamamen iki ayaklı olmak arasında önemli bir adımdı" dedi.

'YÜRÜMEYE TEŞVİK EDİLMEMİŞ OLABİLİRLER'

Humphrey ayrıca çocukların 9 aylık olduktan sonra ayakta durmaya teşvik edilmedikleri için gelişimlerinin etkilenmiş olabileceğini de belirtti.

Çocuklara bir fizyoterapistin yanı sıra iki ayak üzerinde yürümelerine yardımcı olacak ekipmanlar sağlandı ve Humphrey Türkiye'ye döndüğünde hareket kabiliyetlerinde önemli gelişmeler kaydedildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com