Dövmeler Lenfoma Riskini Yüzde 21 Arttırıyor!

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyada dövmelere ilgi artarken uzmanlardan lötü haber geldi. Uzmanlar dövmenin lenfoma riskini yüzde 21 arttırdığını ortaya çıkardı. Peki nasıl?

Dövmeler Lenfoma Riskini Yüzde 21 Arttırıyor!
14 Ağustos 2024 - 05:19

Pişmanlık, uzun yıllar boyunca dövmelerin en ciddi yan etkisi olarak kabul edildi. Ancak yeni çalışma dövmelerin bundan daha kötü sonuçlar doğurabileceğini ortaya koydu. 

Dövmeler artık kimliği ifade etmenin veya hayattaki dönüm noktalarını kutlamanın ana akım yolu. Ancak uzun vadeli sağlık etkileri hakkında çok az şey biliyoruz. Dövme mürekkebindeki tehlikeli kimyasallar son on yıldır Avrupa'da dikkat çekmeye başladı. Buna paralel olarak, araştırmalar cilde enjekte edilen mürekkebin orada kalmadığını da gösterdi.

Uzmanlara göre süreç şöyle çalışıyor: Vücut dövme mürekkebini çıkarılması gereken yabancı bir şey olarak algılar ve dövme, mürekkep parçacıklarının büyük bir kısmının lenf düğümlerine gitmesiyle sonuçlanan bir bağışıklık tepkisine neden olur. Ancak bulmacanın son parçası eksiktir: Lenfatik sisteme biriken dövme mürekkebi insanların sağlığını nasıl etkiler?

Noktaları birleştirmek için, İsveç'teki Lund Üniversitesi'ndeki uzmanlar dövme yaptırmanın beyaz kan hücrelerini (lenfositler) etkileyen nadir bir kanser türü olan kötü huylu lenfoma riskini artırıp artırmayacağını yanıtlamak için büyük bir çalışma yürüttü. Çalışma yakın zamanda eClinicalMedicine dergisinde yayınlandı.

Çalışmaya 2007-2017 yılları arasında 20-60 yaş aralığında lenfoma tanısı almış İsveçli herkes dahil edildi. Lenfoma hastası her kişi için aynı cinsiyet ve yaşta ancak lenfoması olmayan üç rastgele kişi belirlendi..

Katılımcılar çeşitli yaşam tarzı faktörleri hakkında bir anketi yanıtladılar ve dövme yaptıranlara dövme boyutu, ilk dövmeyi yaptırdıkları yaş ve dövme renkleri soruldu. Çalışmaya 5.591 kişi (1.398 vaka ve 4.193 kontrol) dahil edildi.

Sigara içme durumu ve eğitim düzeyi (her ikisi de dövme yaptırma ve lenfoma geliştirme ile ilişkili olabilecek faktörlerdir) göz önüne alındığında, dövmeli kişilerin dövmesiz kişilere göre lenfoma riskinin yüzde 21 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'na göre, 2022'de İsveç'te 20 ila 60 yaş aralığındaki 100.000 kişiden 22'sine lenfoma teşhisi konuldu. Uzmanlar, dövmelerin sağlık üzerindeki etkilerini anlamak için daha derinlemesine araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com