Dünyaca Ünlü Beyin Uzmanı 5 Maddede Uyardı

George Washington Üniversitesi Hastanesi Tıp ve Sağlık Fakültesi’nde nörolog ve klinik profesör olan sinirbilimci Dr. Richard Restak hafızayı korumak için birbirinden önemli ipuçlarını açıkladı.

Dünyaca Ünlü Beyin Uzmanı 5 Maddede Uyardı
27 Temmuz 2022 - 04:18

George Washington Üniversitesi Hastanesi Tıp ve Sağlık Fakültesi’nde nörolog ve klinik profesör olan sinirbilimci Dr. Richard Restak hafızayı korumak için birbirinden önemli ipuçlarını açıkladı.

Dünyaca ünlü doktor, hafızada yaşanan zayıflamanın kaçınılmaz olmadığını ileri sürüyor ve son kitabında (The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind) hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilecek tavsiyelerde bulunuyor.

Dr. Restak, önerdiği egzersizlerin her gün yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ünlü doktor; tüm hafıza becerilerini güçlendirmenin, daha sonraki hafıza sorunlarını önlemenin anahtarı olduğunu da belirtiyor.

Sağlıklı bir hafıza geliştirmek ve sürdürmek için Dr. Restak’ın önerdiği ipuçlarından bazıları şu şekilde:

1- DİKKATİNİZİ DAHA ÇOK VERİN 
Dr. Restak, dikkat eksikliğinin hafızaya etkisini; “Dikkatsizlik, hafıza güçlüklerinin en büyük nedenidir. Bu, belleği doğru bir şekilde kodlamadığınız anlamına gelir” diye açıklıyor. Dr. Restak, yeni tanışılan bir ismi ya da kavramı görselleştirmeye çalışmanın yararlı olabileceğini belirtiyor: “Bir isim gibi yeni bilgiler öğrenirken dikkat etmenin bir yolu kelimeyi görselleştirmek. Kelimeyle ilişkili bir resme sahip olmak, hatırlamayı kolaylaştırabilir.”

2- HAFIZAYA YÖNELİK EGZERSİZLER YAPIN
Dr. Restak, gündelik hayatta işlerinizi yaparken uygulayabileceğiniz pek çok egzersiz olduğunu söylüyor: “Örneğin; market listenizi oluşturup ezberleyebilirsiniz. Markete gittiğinizde de listenizi (veya telefonunuza kaydettiğiniz notu) otomatik olarak çıkarmak yerine, her şeyi hafızanızdakilere göre alın.”


3- DAHA FAZLA KİTAP OKUYUN 
Dr. Restak’a göre hafıza sorunlarının ilk göstergelerinden biri kurgudan vazgeçmek: “İnsanlar, hafıza sorunları yaşamaya başladıklarında, kurgusal olmayan okumaya geçme eğilimindeler.” Dr. Restak; kurgunun, metinle aktif bir şekilde ilgilenmeyi gerektirdiğini fark ettiğini anlatıyor: “Sayfa 11’e geldiğinizde karakterin Sayfa 3’te ne yaptığını hatırlamanız gerekiyor.”

4- TEKNOLOJİYLE ARANIZA MESAFE KOYUN
Ünlü doktor, teknolojinin sağladığı kolaylığın zihinsel yetenekleri zamanla köreltebileceğini ileri sürüyor: “Her şeyi telefonunuzda saklamak, ‘bilmiyorsunuz’ anlamına gelir. Bir cep telefonu kamerası tüm işi sizin yerinize yapabiliyorken, neden odaklanmaya, konsantre olmaya ve bir şeyi görselleştirmek için çaba sarf etmeye uğraşasınız ki?”

5- RUH SAĞLIĞINIZ İÇİN DESTEK ALIN
Ruh halinin hafıza üzerinde etkisi düşünüldüğünden çok daha fazla. Örneğin, depresyon hafızayı büyük ölçüde azaltabilir. Dr. Restak, “Hafıza sorunları nedeniyle nörologlara sevk edilen kişiler arasında en büyük nedenlerden biri depresyondur” dedi. Dr. Restak’a göre; duygusal durum, hatırlanan anıların türünü de etkiliyor. Hipokampus (veya Dr. Restak’a göre bellek giriş merkezi) ve amigdala (beynin duyguları ve duygusal davranışları yöneten kısmı) bağlantılı. “Yani; kötü bir ruh halindeyken veya depresyondayken, üzücü şeyleri hatırlama eğilimindeyiz. Depresyonu tedavi etmek, genellikle hafızayı da geri yükler.”

HANGİSİ HAFIZA SORUNUNA İŞARET EDİYOR?
Dr. Restak, her sorunun hafızadaki kayıplara işaret etmeyeceğine de dikkat çekiyor. “Örneğin, kalabalık bir yerde arabanızı nereye park ettiğinizi hatırlamamak oldukça normal. Bununla birlikte, park yerine nasıl geldiğinizi unutmak, olası hafıza sorunlarına işaret eder.”
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com