Dünyanın Manyetik Kutbu Kaydı: Konum Güncellendi!
Dünyanın manyetik kutbu kaydı. ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının yer aldığı bir ekip, manyetik kuzey kutbunun son konumunu belirleyen yeni bir model yayımladı.
Dünyanın manyetik kutbu, gizemli bir şekilde sürekli hareket etmeye devam ediyor. ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının yer aldığı bir ekip, manyetik kuzey kutbunun son konumunu belirleyen yeni bir model yayımladı. Bu güncelleme, kutbun doğuya doğru hızla kayarak Sibirya'ya daha da yaklaştığını ortaya koydu. Manyetik kutbun bu hareketi, dünya genelindeki navigasyon sistemlerinden hava yollarına kadar pek çok alanda önemli etkiler yaratıyor.
Bilim insanları, Dünya üzerindeki coğrafi Kuzey Kutbu'nun aksine, manyetik kuzey kutbunun sabit olmadığını ve sürekli hareket ettiğini belirtiyor. Bu hareketin, özellikle modern navigasyon sistemleri üzerindeki etkileri büyük. Uçaklar, gemiler ve diğer taşıma araçları için kritik öneme sahip olan küresel konumlandırma sistemleri (GPS), Dünya Manyetik Modeli’ni (WMM) kullanarak manyetik kuzeyin konumunu belirliyor.
Yeni yayımlanan model, 2025 yılına kadar manyetik kuzeyin nerede olacağına dair önceki tahminleri doğruladı. İngiltere Jeoloji Araştırma Merkezi’nden Dr. William Brown, büyük hava yollarının ve NATO ordularının bu yeni modele göre navigasyon yazılımlarını güncellemek zorunda kalacaklarını söyledi. Bu güncellemeler, dünya genelinde milyarlarca dolarlık bir etki yaratabilir.
Nedeni Hala Bilinmiyor
Dünyanın manyetik kutbundaki hareketin hızındaki "dramatik" değişimlerin ardındaki temel neden henüz açıklığa kavuşmuş değil. Ancak, bilim insanları, Dünya'nın manyetik alanındaki bu değişimlerin uzun bir geçmişe dayandığını belirtiyor. 100 milyon yıl önceki manyetik tersine dönüşler, bugünkü teknolojiyle hiç yaşanmamıştı.
Manyetik kuzey kutbu, ilk kez 1831 yılında İngiliz kaşif Sir James Clark Ross tarafından Kuzey Kanada'da keşfedilmişti. O zamandan beri, her yıl doğuya doğru kayarak Sibirya'ya doğru ilerlemeye devam ediyor.
YORUMLAR