Düşünceyle iletişim kurabilmek artık mümkün!

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Duke Üniversitesi'nde yalnızca düşünceyle iletişim kurabilmeyi sağlayan bir beyin implantı icat edildi.

Düşünceyle iletişim kurabilmek artık mümkün!
14 Kasım 2023 - 14:41 - Güncelleme: 14 Kasım 2023 - 15:53

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Duke Üniversitesi'nde görev yapan nörobilimciler, beyin cerrahları ve mühendisler; yalnızca düşünceyle iletişim kurabilmeyi sağlayan, beyin sinyallerini kelimelere dönüştürebilen bir beyin implantı icat etti.

Projenin geliştiricileri, posta pulu büyüklüğünde bir tıbbi plastik parçaya özel olarak tasarlanmış 256 mikroskobik beyin sensörünü yerleştirmeyi başardı. Bu sensörler, beyin tümörü gibi çeşitli durumlar nedeniyle beyin ameliyatı geçiren hastalar üzerinde denendi. 

Deneyin bir parçası olarak, katılımcılardan anlamsız birkaç kelimeyi dinlemeleri ve daha sonra bu kelimeleri yüksek sesle tekrar etmeleri istendi. Sadece 90 saniyelik bu sözlü veri, bir yapay zeka algoritması tarafından sinirsel aktiviteye dönüştürüldü ve bu sayede kelimeler oluşturuldu.

Tıp Fakültesi'nde nöroloji profesörü olan Gregory Cogan, bu teknolojinin özellikle ALS veya Locked-in sendromu gibi motor yeteneklerini zayıflatan hastalıklara sahip kişiler için büyük bir umut olabileceğini ifade etti.

Araştırmacıların, teknolojiyi daha hızlı hale getirip kablosuz kullanım için Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden 2,4 milyon dolarlık bir hibe aldığı da belirtildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com