DV Lottery Formu Nasıl Doldurulur?

2022 Green Card başvuru süreci 7 Ekim’de başladı. Başvuru yapmayı düşünüp, bu konuda tereddütleri olanlar için güzel bir haber hazırladık. Kendisi de 2016 yılındaki çekilişi kazanıp, Amerika Florida'ya yerleşen happynazo Youtube kanalının sahibi Tuğçe Nazlı Güngör, formun nasıl doldurulması gerektiği hakkında detaylı bilgiler paylaşıyor.

DV Lottery Formu Nasıl Doldurulur?
08 Ekim 2020 - 12:27
Tuğçe Nazlı Güngör, Amerika'nın her yıl ücretsiz olarak Green Card başvurularını Ekim ayından itibaren bir ay süreyle kabul ettiği bilgisini hatırlatarak, bu sene de 7 Ekim ve 10 Kasım tarihleri arasında ‘dvlottery.state.gov’ adresinden başvuru yapabileceğinizi belirtiyor.
 
Bu başvuruları nasıl yapacağınız hakkında detaylı bilgi verecek olan Tuğçe, yine de kendinden emin olmayanlara bir danışmanlık şirketinden yardım almalarını tavsiye ediyor. Ama bu formu doldurmanın bazı püf noktalarına dikkat ettikten sonra gerçekten hiçbir zorluğu olmadığını söyleyen Tuğçe, internetten örnek form doldurma ile ilgili araştırma yapabileceğinizi söylüyor.
 
Kendinize güvenerek sorulara dürüst cevap verirseniz, ihtiyaç duyuyorsanız yanınızda İngilizce bilen birileri de olursa çok rahat tamamlayabileceğiniz bu formu, Tuğçe de eşiyle beraber tek başına doldurduğunu anlatıyor. Hatta oğlunun fotoğrafı olmadığı halde, beyaz bir duvarın önünde foto çekip sonra da Photoshop programında Amerikan biyometrik foto ölçülerine getirerek hazırlamışlar. Formu doğru doldurduktan sonra bu işin kısmet ve şans işi olduğuna vurgu yapıyor Tuğçe.
 
Şartlar
Tuğçe, geçen sene eklenen yeni kurala göre, başvuru yapabilmeniz için kesinlikle bir pasaportunuzun olması şartını hatırlatıyor ilk olarak. Eğer eş ve çocuklar için de başvuru yapılacaksa onların da pasaport sahibi olması gerek.
 
Aranılan ikinci şart ise biyometrik fotoğraf zorunluluğu. Ancak Amerikan ölçüsü farklı olduğu için fotoğrafçıda çektirecekseniz bunu mutlaka belirtmelisiniz. Dijital olarak bir belleğe yükleyeceğiniz fotoları online başvuruda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tuğçe, zaten başvuru sitesinde de yanlış ve doğru şekilleri örneklerle  gösterdiklerinden söz ediyor.
 
Pasaportunuz ve Amerikan ölçülerinde biyometrik fotonuz varsa geriye kalan 3. şart ise en az lise mezunu olmak şartı. Eğer lise mezunu da değilseniz üzülmeyin çünkü bir işyerinde en az 2 sene çalışmışsanız bunun da yeterli olduğunu belirtiyor Tuğçe. Fakat çalıştığınız işi belgelemeniz şart.
 
Tuğçe bunun haricinde olmazsa olmaz bir şart aramadıklarını, sadece forma bilgilerinizi doğru bir şekilde girmeniz gerektiğini söylüyor.
 
Sorular
Kendisi 2014 yılında başvuru yapıp 2016 yılında Green Card kazandığını hatırlatarak, formun 3 aşamadan oluştuğunu söylüyor.
 
BİRİNCİ BÖLÜM
  1. Öncelikle ‘first name’ isim, ‘last name' soyisim ve varsa ‘middle name' ikinci isim soruları ile başlayan formda, kimlikte yazılı bir ikinci isminiz yoksa yanındaki kutucuğu işaretleyerek geçebilirsiniz. Tuğçe burada önemli bir bilgi veriyor. İsimleri yazarken Türkçe karakter kullanmamalısınız! Mesela kendisi ismini büyük harflerle yazarken; ‘TUGCE NAZLI GUNGOR' şeklinde, ama küçük harflerle yazarken ‘Tugce Nazli Gungor' şeklinde yazmış.
 
  1. Cinsiyet sorusunda erkekseniz ‘male' kadınsanız ‘female' seçeneğini işaretlemelisiniz.
 
  1. Doğum tarihinizin sorulduğu ‘birth date' sorusuna dikkatli cevap vermelisiniz. Çünkü Tuğçe'nin de hatırlattığı gibi İngilizce'de bizdekinden farklı olarak ‘month’ ay - ‘day’ gün - ‘year' yıl sıralaması var. Örneğin; doğum tarihiniz 14 Ekim 1990 ise Ekim 14 1990 yazmalısınız. Ekim yerine rakam kullanacaksanız 10.14.1990 olmalı. Zaten formda sordukları sıra ile yazacağınız için şaşıracağınızı düşünmüyor Tuğçe.
 
  1. ‘City where you were born’ doğduğunuz şehir. Hangi şehirde dünyaya geldiyseniz kimlikte yazılı olduğu gibi orayı belirtmelisiniz.
 
  1. ‘Country where you were born' doğduğunuz ülke sorusuna cevap verirken, kimlikte yazan yeri yazmalısınız. Ancak başka bir ülkede doğmuş iseniz o ülkenin Amerika tarafından Green Card başvurularına kabul edilip edilmediğinden emin olmalısınız. Mesela Çin’de doğduysanız başvurunuz kabul edilmeyecektir.
 
  1. ‘Country of eligibility for the DV program’ çekilişe uygunluk ülkesi. Bu soruda zaten yukarıda bahsettiğimiz şart soruluyor. Orada listelenen seçeneklerden doğdunuz yer geçerli mi bakabilirsiniz. Eğer kendi doğduğunuz ülke geçerli değilse anne, baba veya eşinizin doğduğu ülkeyi de yazabileceğinizi belirten Tuğçe, bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ‘yeşil kart forum’ sayfasından ya da başka forum ve blog sayfalarından ulaşabileceğinizi söylüyor.
 
  1. ‘Passport' pasaport bilgileri. ‘passport number' pasaport numarası, ‘country of issuance' pasaportunuzu aldığınız ülke ve son olarak ‘expiration date’ pasaportunuzun son geçerlilik tarihini yazmanız gerekiyor. Bu konuda da süresi dolmak üzere bile olsa mutlaka elinizdeki pasaport bilgilerini girmeniz gerektiğinin altını çiziyor Tuğçe.
 
  1. ‘entrant photograph(s) başvuran kişinin fotoğrafı. Bu konuda Tuğçe'ye göre en garanti yöntem bir fotoğrafçıda Amerikan biyometrik ölçülerine uygun foto çektirmek. Arka fonun beyaz olması gerekiyor. Başörtülüler için ise yüzünüzün tam görünmesi önemli. Tam karşıdan çekilmiş net fotolar gerekiyor. Zaten oradaki örneklerde de doğru ve yanlış foto örneklerini göreceğimizi hatırlatan Tuğçe, bir de foto ölçüleriniz yanlışsa zaten sistemin fotoyu kabul etmediğini söylüyor.
 
  1. ‘mailing address’ posta adresi. Burada da dikkat edilmesi gereken husus Amerika ve Türkiye adres sisteminde dizilim farklı olduğundan ilçeyi, mahalleyi veya şehri nereye yazacağım kaygısı oluşabilir. ‘city/town' yazan yere ilçeyi yazmalısınız. Buraya şehir adı yazarsanız yanlış olacaktır. Bakırköy ya da Beşiktaş gibi ilçe adını girmelisiniz. ‘district/country/province/state' buraya da yaşadığınız ili yazmanız gerekiyor. İstanbul, Ankara gibi. ‘postal code/zip code’ posta kodu. Son olarak ‘country’ ülke.
 
  1. ‘Country where you live today’ şu anda yaşadığınız ülke. Türk olup başka bir ülkede yaşıyorsanız bu soruya mutlaka yaşadığınız ülkeyi yazmalısınız.
 
  1. ‘phone number (optional)’ telefon numarası. Bunu yazmak zorunda değilsiniz.
 
  1. ‘email address' e-mail adresi. Vereceğiniz mail adresi mutlaka aktif kullandığınız, şifresini bildiğiniz güncel bir adres olsun çünkü sizinle daha sonraki adımlarda bu adres üzerinden iletişim kurulacak.
 
  1. “highest level of education you have achieved as of today' şu ana kadar gelmiş olduğunuz en yüksek eğitim seviyesi. Burada halihazırda okuduğunuz okul henüz bitmemiş ise bir önceki eğitim düzeyini belirtmeniz gerekiyor. Yani üniversitede okuyorsanız en son elinizde lise diplomanız olduğu için lise yazmanız gerekiyor. Bu formun sadece bugünkü durumunuzla ilgilendiğini hatırlatan Tuğçe, green card işlemleri devam erken okulunuz biterse diplomanızı o zaman dosyanıza ekleyebileceğinizi ifade ediyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi en az lise mezunu değilseniz, en az 2 sene aynı meslekte çalışıp bunu belgelemeniz gerekiyor. Bazı meslek gruplarının bu gruba dahil olmadığını belirten Tuğçe, yine tanımlamalar kısmından inceleyebileceğinizi söylüyor.
 
  1. ‘current marital status' şu anki medeni durumunuz. ‘unmarried' bekar,’’married and my spouse is not a U.S. citizen or U.S. Lawful Permanent Resident (LPR) evli ve eşiniz green card sahibi ya da ABD vatandaşı değil, ‘married and my spouse is a U.S. citizen or U.S. LPR’ evli ve eşiniz green card sahibi ya da ABD vatandaşı, ‘divorced’ yasal olarak boşanmış, ‘widowed' dul, ‘legally separated' yasal olarak ayrı yaşıyor seçeneklerinden durumunuz hangisine uyuyorsa onu seçmelisiniz. Eşiniz Amerikan vatandaşı değilse ya da green card sahibi değilse mutlaka onun da adını forma yazmak zorundasınız.
 
  1. ‘number of children' çocuk sayısı. Aynı şekilde 21 yaş altı hayatta olan tüm çocuklarınızı eklemeniz gerekiyor.
 
Böylelikle formun kişisel bilgilerden oluşan 1. bölümü tamamlanmış oluyor.
 
2. bölümde ise eşinizle ilgili bilgileri doldurup onun fotoğrafını yüklüyorsunuz.
 
3. bölümde de çocuklarınız için aynı işlemleri yaparak formu tamamlamış oluyorsunuz Tuğçe'nin verdiği bilgiler ışığında.
 
Submit tuşuna basarak formu gönderdiğinizde karşınıza bir dosya numarası çıkacağını söyleyen Tuğçe, bu numaranın önemine işaret ediyor. Çünkü çekilişi kazanırsanız bir e-mail gelmediğini bu dosya numarası ile Mayıs ayında sonuçlar açıklandığında kendinizin girip bakması gerektiğini belirtiyor. Bu numarayı mutlaka kaydedin.
 
Sıra beklemeye geliyor.
 
KAYNAK: happynazo
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com