EB-1A Nedir ve Nasıl Başvuru Yapılır, Kimler Alabilir?

Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmenin yollarından biri de EB-1A başvurusu yapmaktır. Peki EB-1A nedir, nasıl alınır, kimler başvuru yapabilir ve ne kadar sürer? İşte ayrıntılar...

05 Eylül 2024 - 09:47

EB-1 (İstihdam Tabanlı İlk Tercih) Yeşil Kartı, olağanüstü akademik başarıları veya sıra dışı becerileri olan kişilerin ABD'ye kalıcı olarak göç etmelerine olanak tanır. ABD'de istihdam yoluyla Yeşil Kart edinmenin bir yoludur. EB-1 Vizesi üç kategoriye sahiptir:

EB1-A: Olağanüstü yeteneklere sahip kişiler için
EB1-B: Üstün profesörler ve araştırmacılar için
EB1-C: çokuluslu yöneticiler ve idareciler için

EB1-A: OLAĞANÜSTÜ YETENEKLER

Bilim, sanat, eğitim, iş veya atletizmde olağanüstü yeteneklere sahip kişiler EB1-A Vizesi için başvuruda bulunabilir. Bu bir göçmen vizesidir. Bireylerin hayatlarının geri kalanını ABD'de geçirmelerine olanak tanır. EB1-A Vizesi için hak kazanmak için, kişi çalışma alanlarındaki önemli yeteneklerine dair yeterli kanıt sunmalıdır.

EB-1A'nın temel avantajı, ABD'deki işverenlerden bir iş teklifi veya Çalışma Bakanlığı'ndan (DOL) bir çalışma sertifikası gerektirmemesidir . Ayrıca, EB-1A başvuranların kendi kendilerine dilekçe vermelerine olanak tanır ve çalışma sertifikası süreci nedeniyle uzun işlem sürelerinden kaçınılmasını sağlar.

Birey EB1-A Vizesini aldıktan sonra Yeşil Kart almaya hak kazanır. Ayrıca, bireyin eşleri ve çocukları (21 yaş altı) da bireyin EB1-A Vizesi onayıyla Yeşil Kartlarını alabilirler.

EB1-A GEREKSİNİMLERİ 

Alanınızda olağanüstü başarıya sahip sıra dışı bir yetenekseniz, EB1-A gerekliliklerini karşılamak kolaydır. Uluslararası alanda tanınan ödüller genellikle sıra dışı becerilerin kanıtı olarak sunulur. İşte temel gereklilikler:

Kişinin kendi alanında üstün bir yeteneğe sahip olması gerekir.
Bireyin ABD'ye göç ettikten sonra uzmanlık alanında çalışmaya devam etmesi bekleniyor
ABD'ye vardıklarında uzmanlık alanlarındaki çalışmaları yürüteceğinizi kanıtlamak için başvurularında sunabilecekleri bazı belgeler vardır:

Potansiyel işverenlerinden bir mektup
Kişi ile ABD'li bir şirket arasında yapılan sözleşme, kişinin aynı alanda çalışacağını ifade eder.
Ancak EB1-A vizesine başvurmak için bir iş teklifine ihtiyacınız olmadığını unutmayın.

Kişinin Pulitzer, Oscar, Olimpiyat madalyası gibi uluslararası alanda kabul gören ödüller sunarak yeteneklerini kanıtlayabilmesi gerekmektedir.
Böyle bir ödülünüz yoksa, Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) bireyin bunun yerine karşılaması gereken ek on kriteri ana hatlarıyla belirtir. Örneğin, birey aşağıdaki on kriterden en az üçüne sahip olabilirse, olağanüstü yetenekli bir birey olarak kabul edilmeye uygun olur:

Ulusal veya uluslararası alanda daha az tanınan ödüller veya mükemmellik ödülleri alındığına dair kanıt
Üyelerinin üstün başarılarını talep eden alanda faaliyet gösteren derneklere üyeliğinizin kanıtı
Hakkınızda profesyonel veya büyük ticari yayınlarda veya diğer büyük medyada yayınlanmış materyalin kanıtı
Başkalarının çalışmalarını bireysel olarak veya bir panelde değerlendirmeniz istendiğine dair kanıt.
Alanınıza büyük önem taşıyan orijinal bilimsel, akademik, sanatsal, atletik veya ticari katkılarınızın kanıtı
Mesleki veya önemli ticari yayınlarda veya diğer önemli medyada akademik makalelerinizin yazarlığınızın kanıtı
Eserinizin sanat sergilerinde veya vitrinlerde sergilendiğine dair kanıt
Seçkin kuruluşlarda liderlik veya kritik bir rolde performansınızın kanıtı
Alanında diğerlerine kıyasla yüksek bir maaş veya başka önemli ölçüde yüksek bir tazminat aldığınıza dair kanıt
Sahne sanatlarında ticari başarılarınızın kanıtı
Bazı durumlarda, bu kategoriler uzmanlık alanı nedeniyle geçerli değildir. Bu gibi durumlarda, birey karşılaştırılabilir kanıt sağlamalıdır. Birey, kriterlerin neden kendi alanına atfedilemeyeceğini ve bunun yerine neden karşılaştırılabilir kanıtlarının dikkate alınması gerektiğini kesin bir şekilde açıklamalıdır.

EB1-A Başvuru Süreci
EB1-A başvuru süreci ABD'de veya dışında olmanıza göre değişiklik gösterir. İki farklı başvuru yolu vardır;

Statü Ayarlaması
Konsolosluk İşlemleri
EB1-A Durum Ayarlaması Başvuru Süreci
Kişi şu anda ABD'deyse, başvuruyu tamamlamak için statüsünü EB-1A Green Card'a ayarlamalıdır. Ancak bunu yapmadan önce, Form I-140 Immigrant Dilekçesi Yabancı İşçi'yi dosyalamalısınız. Çoğu istihdam temelli vize, bir işverenin sizin adınıza bu Formu dosyalamasını gerektirir, ancak bu EB1-A başvurularında farklıdır.

USCIS dilekçenizi onayladıktan sonra, USCIS'e Form I-485'i sunarak statünüzü EB1-A Green Card'a ayarlayabilirsiniz. I-485 Formunuz onaylanırsa, EB1-A Green Card'ınız hemen verilecektir!

EB1-A Konsolosluk İşlem Başvuru Süreci
ABD dışındaysanız, EB-1A'ya kendi ülkenizdeki ABD konsoloslukları aracılığıyla başvurmalısınız. Bu süreç konsolosluk İşlemleri olarak bilinir ve DS-260 Göçmen Vize Başvuru Formunu doldurmanızı, ABD konsolosluğunda bir görüşme ayarlamanızı ve görüşmenize DS-260 onay sayfasını getirmenizi gerektirir.

Mülakat tarihinizi belirlemeden önce, statü başvurularının bir ayarlaması olarak, USCIS'ye Form I-140'ı sunmalı ve davanızla ilgili bir karar beklemelisiniz. I-140 Formunuz onaylanırsa ve aşağıdaki adımları tamamlarsanız, EB-1A Green Card'ınız verilecek ve kalıcı olarak yaşamak ve çalışmak için ABD'ye taşınacaksınız!

Yeteneğinizi kanıtlamanıza yardımcı olalım

Bilim, sanat, işletme, eğitim veya atletizmde olağanüstü bir yeteneğiniz varsa ve yeteneklerinizi geçerli belgelerle kanıtlayabiliyorsanız, EB-1A Green Card'a başvurabilirsiniz! Ancak, başvuru süreci karmaşıktır. Bu nedenle, yasal yardım almak esastır.

Grape Law'da, müvekkillerimizin ihtiyaçlarını anlama ve onlara kaynak sağlama konusunda üstünüz. Bize [email protected] adresine e-posta göndererek veya web sitemizden yüz yüze bir toplantı planlayarak ulaşabilirsiniz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com