EB-3 İstihdam Temelli Göçmenlik Programı Nedir?
Profesyonel Çalışanlar Bir İş Kolunda Vasıflı Çalışanlar Vasıfsız Çalışanlar EB-3 İstihdam Temelli Göçmenlik Programı Bu yazımızda yukarıda bahsettiğimiz üç alt kategorinin her biri için uygunluk kriterlerini tartışacağız ve EB-3 göçmen vizesi almanın bazı gerekliliklerini ve zorluklarını tartışacağız.
Göçmen Vizesi nedir?
Kısaca bahsetmek gerekirse, yabancı uyruklu kişilerin Amerika Birleşik Devletleri’ne geldiğinde yasal daimi ikametgaha dönüşen ABD giriş belgesidir. Talep edilen gerçek yeşil kart birkaç hafta sonra postayla size ulaştırılmış olur. Yeşil Kart, yabancı çalışanlar için mevcut olan çeşitli geçici göçmenlik vizelerinden farklıdır.
Her bir alt kategoriye daha detaylı göz atarak hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar vermenizde yardımcı olalım.
EB-3 Profesyonel Çalışanlar Kategorisi
Göçmenlik yasasında kesin tanımlarla belirlenmemekle birlikte profesyonel tanımına örnek olarak mimarlar, avukatlar, doktorlar, mühendisler ve öğretmenler gibi meslekler dahil edilmektedir. Bu mesleklerin yanı sıra, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS), kendi uzmanlık alanlarında çalışan üniversite diplomasına sahip tüm meslek gruplarını genel olarak kabul etmektedir.
Burada önemli noktalardan birisi, teklif edilen işin belirli bir alanda uzmanlık gerektirmesi ve potansiyel bir çalışan olarak sizin bu uzmanlığı diplomanız ile karşılamanızdır.
Örneğin bir inşaat projesinde, inşaat mühendisliği diplomanız varsa bu kategoride değerlendirilirsiniz. Öte yandan sadece lisans mezunu kişilerin alanına bakılmaksızın istihdam edileceği bir iş, EB-3 için profesyonel olarak nitelendirilmez.
Genel olarak istihdam alanında lisans derecesine ve beş yıldan az iş deneyimine sahip olan bir çalışan bu kategori üzerinden başvuru yapabilmek için uygundur. Elbette burada işin gerçekten lisans gerektiren bir iş olması gerekmektedir.
Bir not olarak, eğer beş yıldan fazla iş deneyiminiz varsa EB2 kategorisini değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
EB-3 Vasıflı Çalışanlar Kategorisi
Üniversite diploması gerektirmeyen, ancak en az iki yıllık eğitim veya deneyime ihtiyaç duyan meslekleri yerine getiren çalışanlar, EB-3 vasıflı çalışan kategorisine başvurabilir.
Örneğin bu EB-3 kategorisi, belirli teknik çalışanlar, şefler, inşaat amirleri, taş ustaları, muhabirler, gazeteciler, grafik ve moda tasarımcıları için kullanılabilir. Eğer ortaöğretim sonrasında çıraklık ya da saha eğitimi gibi deneyimleriniz varsa bunlar da eğitim olarak sayılmaktadır.
Bir çalışanın belirli bir iş için ne kadar deneyime veya eğitime sahip olması gerektiği kesin olarak belirtilmemiştir. Bunu öğrenmek için en iyi yollardan birisi çalışacağınız eyaletin çalışma bakanlığı ofisinin, söz konusu iş için asgari olarak gördüğü eğitim ve deneyim yılı şartlarına göz atmaktır. Çalışma Bakanlığı (Department of Labor) web sitesinde bu türden bilgileri bulabilirsiniz.
EB-3 Vasıfsız Çalışanlar Kategorisi
Yukarıda bahsettiğimiz alt kategorilerden birine girmeyen herhangi bir iş, EB-3 vasıfsız işçiler kategorisine uygun olacaktır. İki yıldan az eğitim veya deneyim ile yapabileceğiniz meslekler genellikle vasıfsız olarak kabul edilir.
Hizmetçiler, dadılar, kapıcılar, bahçe çalışanları, hemşire yardımcıları ve çiftlik çalışanları örnek meslekler arasında gösterilebilir. Elbette, çalışanın kendi nitelikleri, işin gereksinimlerini karşılamalıdır, aksi takdirde bu EB-3 kategorisi altında yeşil kart almak mümkün değildir.
Örneğin, bir yıllık mesleki eğitim programı gerektiren bir iş teklifi alan çalışan, sponsor olarak ABD’li işverenin yeşil kart sürecine başlamasından önce bu programı bitirmelidir. Ayrıca sponsor, başvuruda sürecinde çalışanın iş için yeterli niteliklere sahip olduğunu onaylamalıdır.
EB-3 Yeşil Kart için Kontenjan var mı?
Evet, EB-3 Green Card her yıl sınırlı sayıda verilmektedir. Bu rakam 10 bini vasıfsız işçilere ayrılmakla birlikte toplam 40 bin kadardır.
Genel olarak, vasıfsız olarak sınıflandırılan çalışanların yeşil kartlarının onaylanması için uzun bekleme süreleri olabilir. Beklemenin tam süresi, başvuran kişi sayısına göre değişmektedir, ancak vasıfsız işçilere olan talebin yüksek olduğunu belirtmek gerekir.
Talebe bağlı olarak ülke başına belirlenen limitler de, tüm EB-3 başvurularında süreci etkileyen faktörlerdendir.
EB-3 Vizesi için Sponsorluk ve İşçi Sertifikası Ön Koşulları
EB3 başvurusu için ilk olarak bahsetmemiz gereken konu, hak kazanmak için ABD’li bir işvereninden kalıcı, tam zamanlı bir iş teklifine ihtiyaç duymanızdır. İşverenin daha sonra ABD Çalışma Bakanlığı’ndan onaylı bir çalışma sertifikası (PERM) alarak süreci başlatması gerekecektir. Bu sürecin amacı, işverenin ABD’deki insanları işe almak için uğraştığını, ancak istekli ve nitelikli hiçbir işçi bulamadığını kanıtlamaktır.
Tüm EB-3 kategorileri için işgücü sertifikası gereklidir. Bahse konu kişiyi ABD’de istihdam etmenin ülke için büyük bir artı değer olacağını belirten NIW (National Interest Waiver), EB-3 için uygulanmaz.
YORUMLAR