Felç Sonrası Kimliği Değişti: Hiç Bilmediği Bir Dili Konuşmaya Başladı

58 yaşındaki Althia Bryden, geçirdiği felç sonrası konuşma yetisini kaybetti, ancak birkaç ay sonra yaşadığı büyük değişimle tıp literatürüne adını yazdırdı.

Felç Sonrası Kimliği Değişti: Hiç Bilmediği Bir Dili Konuşmaya Başladı
24 Aralık 2024 - 02:21 - Güncelleme: 24 Aralık 2024 - 02:24

İngiltere’de yaşayan 58 yaşındaki Althia Bryden, geçirdiği felç sonrası konuşma yetisini kaybetti, ancak birkaç ay sonra yaşadığı büyük değişimle tıp literatürüne adını yazdırdı. Başta ailesi ve doktorları olmak üzere herkesin şaşkınlıkla izlediği bu gelişme, bir tıbbi fenomeni gün yüzüne çıkardı: Yabancı Aksan Sendromu.

Temmuz ayında beynine giden kan akışının engellenmesi sonucu felç geçiren Bryden, kısa süreli bir komaya girdi. Felç sonrası sağ tarafını hissedemeyen ve konuşamayan Bryden, yoğun bakımda ilk kez kelimeleri telaffuz etmeye başladığında, sesinin değiştiğini fark etti. Ailesi ve doktorları, Bryden’ın hiç konuşmadığı bir aksanla yani İtalyan aksanıyla konuştuğunu duyunca hayrete düştü.

"Kim konuşuyor diye düşündüm," diyen Bryden, "Hemşireler, inmeden önce İtalyan aksanım olup olmadığını sordular. Ama ben hiç İtalyanca konuşmadım ve İtalya'yı bile ziyaret etmedim. Şimdi ise belirgin bir İtalyan aksanıyla konuşuyorum" dedi.

Bryden, konuşmalarında farkında olmadan İtalyanca kelimeler kullandığını belirtiyor. "Şaşırtıcı bir şekilde, konuşurken otomatik olarak İtalyanca kelimeler çıkıyor ağzımdan, mesela 'mamma mia', 'bambino' veya 'si' gibi. Bu kelimeleri nasıl söylediğimi bilmiyorum. İngilizce kelimeyi otomatik olarak İtalyancaya çeviriyor beynim," diye açıklıyor.

Yabancı Aksan Sendromu, beynin belli bir bölgesinde meydana gelen hasarlar sonucu ortaya çıkan nadir bir durum. Bryden'ın vakası da bu sendromun bir örneği olarak kayıtlara geçti. Tıbbi literatürde sadece 100 kadar vakaya rastlanmış olan bu sendrom, genellikle bir felç, kafa travması veya başka bir beyin hasarından sonra görülüyor.

Althia Bryden, bu yeni aksanının kendisini adeta kimlik kaybına uğratmış hissettiğini söylüyor. Her sabah aksanının normale dönmesini umarak uyanıyor ama doktorlar, eski sesinin geri gelip gelmeyeceği konusunda kesin bir şey söylemiyorlar.

"Bu durumu yaşayan başka biriyle henüz tanışmadım, bu yüzden yalnız hissediyorum. Ama bu, benim hikayemin bir parçası ve bundan utanmamam gerektiğini düşünüyorum," diyen Bryden, tıbbi desteğin yanı sıra Felç Derneği'nden aldığı yardımla süreci aşmaya çalışıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com