Finansal Bilgi Paylaşımı İçin Son 40 Gün!

Emekli TV’den Gazeteci-Yazar Fatih Polat, finansal bilgilerin paylaşımı anlaşması ile ilgili detaylı bilgi veriyor. Yurtdışında yaşayıp Türkiye’de yatırımı, şirketi, malı veya parası olan vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren bu konuyu ele aldık.

Finansal Bilgi Paylaşımı İçin Son 40 Gün!
10 Kasım 2020 - 20:45
Yurtdışında yaşayıp Türkiye’de evi, arsası herhangi bir malı mülkü veya parası olanlar bu değerler ya da kira gelirleri yaşadığınız ülkeye beyan edilecek mi?
Emekli TV’nin verdiği bilgiye göre ev, arsa, tarla, yazlık her ne malınız varsa herhangi bir bildirimde bulunulmasına gerek yok.

Ancak diyelim Amerika’da yaşıyorsunuz ve Türkiye’de işyeriniz ya da evleriniz var. Buralardan da kira geliriniz var. Bu anlaşmaların detayında sizin hesap hareketlerinizin detayı olmadığı için bunu da bildirmenize gerek yok.

Örneğin kiracınız her ay ya da yıllık olarak belli bir miktar parayı hesabınıza yatırıyor, Ya da birine borç vermiştiniz o kişi de borcunu hesabınıza yatırarak ödedi. Burada bildirilecek olan sizin ne geliri elde ettiğiniz değil. Önemli olan 31 Aralık tarihinde sizin hesabınızda toplamda ne kadar para olduğu. Ve bu hesap üzerinden elde ettiğiniz faiz geliri ya da kar payı.  

Siz paranızı 31 Aralık’tan önce çekerseniz yaşadığınız ülkeye bildirilecek olan şey; 31 Aralık tarihi itibariyle hesabınızda hiç para olmadığı ama bu tarihe kadar elde ettiğiniz faiz geliri. Elinize geçen faiz miktarı neyse o.

Yani sizin Türkiye’de sahip olduğunuz mal varlığınız yani evleriniz, dükkanlarınız, yazlıklarınız, arabalarınız vs. yaşadığınız ülkeye bildirilmeyecek.

Türkiye’den de emekli olanların bu durumu yaşadıkları ülkeye bildirilecek mi?
Yine Emekli TV’nin verdiği bilgiye göre, sizin Türkiye’deki emekliliğiniz bu anlaşma kapsamında yaşadığınız ülkeye bildirilmeyecek.

Her ay Türkiye’deki hesabınıza yatan emeklilik maaşınız vadesiz hesapta ise yine yukarıdaki soruda olduğu gibi yaşadığınız ülkeye sadece 31 Aralık tarihinde miktar olarak bildirilecek. Yani sizin hesabınıza yatan paranın emeklilik aylığınız olduğu beyan edilmeyecek.

Vadeli hesapta ise yine 31 Aralık tarihinde toplam miktarın yanısıra elde ettiğiniz faiz geliri bildirilecek. Ama kesinlikle emekli maaşınız olduğu bildirilmeyecek.

Aynı şekilde siz paranızı 31 Aralık’tan önce çekerseniz de yaşadığınız ülkeye bildirilecek olan tek şey hesabınızda 0 Lira olduğu ve 0 Lira faiz geliri elde ettiğiniz.

Türkiye’deki emeklilikleri iptal etmeye gerek var mı?
Sakın böyle bir şey yapmayın diye uyarıyor Emekli TV. Yukarıda da anlattığımız üzere hiçbir sakıncası yok.

Özellikle 31 Ağustos 2019’dan önce Türkiye’den yurtdışı emekliliği yapanlar çok şanslı. Çünkü bu tarihten sonra kanun değişti. Geçmişte 55-60.000 Lira ödeyerek emekli oldunuz, şu anda 2.500-2.700 Lira civarında bir emekli maaşı alıyorsunuz ama 31 Ağustos 2019 tarihinden sonra emekli olacaklar bugünkü rakamla erkekler en az 396.000 Lira, kadınlar ise 315.000 Lira para ödemek zorundalar. Yani 39-40.000 Euro demek oluyor bu rakamlar.

O sebeple emeklilik çok önemli sakın iptal etmeyin.

Türkiye’de malı, parası ya da emekli maaşı olduğu halde yaşadığı ülkede sosyal yardım parası alanlar bir sorun yaşar mı?
Bu anlaşma da sizin yaşadığınız ülkede sosyal yardım alıp almadığınızla ilgili değil diyor Emekli TV. Bu anlaşma sadece sizin banka hesabınızda ne kadar para olduğu ile ilgili. Yardım alsanız da almasanız da Türkiye’deki hesabınızda ne kadar para olduğu bildirilecek.

Hangi bilgiler paylaşılacak?
Adınız-soyadınız, bankada kayıtlı adresiniz, vergi kimlik numaranız, hesabınızın yılsonu bakiyesi bildirilecek. Tekrar hatırlatalım; 31 Aralık tarihinde hesabınızda ne kadar para olduğu ve yıl içinde bu paradan ne kadar faiz kazandığınız bildirilecek.

Çifte vergilendirme nedir?
Türkiye’de faiz geliriniz varsa bazı ülkelerde vergi alınıyor. Zaten Türkiye’de devlete bu faiz gelirinin yüzde 10’unu vergi olarak ödediniz. Misal Amerika’da bu faiz gelirinin oranı yüzde 18 ise siz yüzde 10’u Türkiye’ye ödediğiniz için geri kalan yüzde 8’i Amerika’ya ödersiniz. Tabii her ülkede bu geçerli değil.

Türkiye’de şirketi olanlar için durum nedir?
Türkiye’de bir şirketiniz var ya da bir şirkete ortak iseniz, eğer bu şirkete ait banka hesabınız 1 Temmuz 2017’den önce açılmış ise ve hesabınızdaki bakiye 250.000 doların üzerine geçmediyse  bildirilmeyecek.

Fakat hesabınız 1 Temmuz 2017 tarihinden sonra açıldıysa bakiyesine bakılmaksızın bakiyeniz yaşadığınız ülkeye bildirilecek.

Bildirimler hangi para birimiyle yapılacak?
Türkiye’deki banka hesabınızı hangi para birimiyle açtıysanız o para birimi üzerinden bildirim yapılacak. Yani dolar hesabınız varsa bakiyeniz dolar üzerinden, TL hesabınız varsa bakiyeniz TL üzerinden bildirilecek. Çeviri yapılmayacak. Kaç ayrı hesabınız varsa hepsi bildirilecek.

Türkiye’de biriyle ortak hesabınız varsa nasıl bildirilecek?
Müşterek hesabınızda paranız varsa hesabın tamamı bildirilir. Diyelim eşinizle ya da bir akrabanızla kiminle olduğu önemli değil ortak bir hesabınız var, hesapta da 100.000 dolar para var. Bu, yaşadığınız ülkeye 100.000 dolar olarak bildirilecektir. Yani bölünüp 50.000 dolar şeklinde bildirilmeyecektir.

Ayrıca hem sizin hem de hesabın diğer tarafı kimse her iki taraf için de bildirim yapılacaktır.

Finansal verilerin bildirilmesi vergiye tabii mi? Türkiye’deki hesabınızdan bir faiz geliriniz var ise vergi ödenir mi?
Yine çifte vergi dilimine girerek Türkiye’deki gelir vergisi oranı neyse onu ödeyip geri kalanını yaşadığınız ülkeye ödeyeceksiniz. Ama ana paranızdan yaşadığınız ülke vergi almaz ama bu para nedir diye soracaklardır. Siz de çalıp çırpmadığınıza göre vergisini ödediğiniz alın teriyle emekle kazanılmış paranın kaynağını kanıtlayacaksınız. Parayı taşımak suç değil. Sadece faizinin vergisini ödersiniz.

Sosyal yardım ne zaman kesilir?
Fakat siz yaşadığınız ülkeden sosyal yardım alıyorsanız bu yardımı keseceklerdir. Türkiye’de bir paranız varsa ister sosyal yardım alın ister almayın bildirilecek ancak sosyal yardım alanların yardımı yaşadığı ülke tarafından kesilecek. Kesmek için limitine yaşadığınız ülke karar verir. 1000-2000 Euronuz varsa tabii ki kesilmez ama büyük paralar varsa kesilir.

Ceza verilir mi diye düşünürseniz yaşadığınız ülkenin vereceği bir karar. Şu ana kadar böyle bir uygulama yapılmadığından ülkelerin nasıl karar vereceği bilinmiyor. Biz bunu 2021’in Eylül ayından sonra öğreneceğiz. Şu anda bilinmiyor.

Finansal bilgi paylaşımı, kişisel verileri koruma kanununu ihlal eder mi?
Türkiye’nin 107 ülkeyle yaptığı otomatik bilgi paylaşımı anlaşması nedeniyle kanuna aykırı değil. Bilgilerinizin saklanmasına yönelik dilekçe verseniz bile reddedilecektir.

DİKKAT!
Emekli TV sosyal medyadan ya da yaşadığınız ülkenin TV kanallarından e-devlet üzerinden Türkiye’deki mal varlığınızı koruyacaklarına dair duyuru yapanlara asla kanmamanız konusunda uyarıyor. Sakın ola ki e-devlet şifrenizi kimseyle paylaşmayın, vekalet vermeyin ve paranızı kaptırmayın. Çünkü böyle bir uygulama mümkün değil. Dikkatli olun!

KAYNAK: Emekli TV
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com