Gazeteci maaşları yoksulluk sınırında: Sosyal medyada o paylaşım gündem oldu

Türkiye’de gazetecilerin maaşlarının yoksulluk seviyesinde olması pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sosyal medyada yer alan bir yazı ise gazeteci maaşlarının ne denli düşük olduğunu kanıtlar nitelikte oldu.

Gazeteci maaşları yoksulluk sınırında: Sosyal medyada o paylaşım gündem oldu
16 Kasım 2023 - 23:25

Gazeteci maaşlarının düşük olması basın camiasında tepkilere neden olmaya devam ediyor. Soğuk sıcak, yaz kış demeden mesleklerini tüm zorluklara rağmen yapmaya çalışan gazetecilerin aldığı maaşlar yoksulluk sınırı seviyesinde. İnsanları bilgilendirebilmek adına yaşanan zorluklara rağmen durmadan çalışan gazeteciler ile ilgili sosyal medyada yer alan bir paylaşım ise gündem oldu. Gazeteci Mehmet Erken’in doktora tezinden bir kısmın yer aldığı paylaşımda, şu ifadelere yer verildi: 

“Osmanlı’nın son döneminde gazete çalışanları ne kadar maaş alırdı? Bir gazete yayımlamak için kaç liralık bir yatırım gerekirdi? Sultan İkinci Abdülhamid, 1888 yılında Tercüman-ı Hakikat gazetesinin başyazarı Nuri Bey’e bu soruları sormuştu. Nuri Bey’in padişaha verdiği yanıttan yola çıkarak hesapladığımızda şu sonuca varıyoruz:

Bir gazete çıkarmak için yaklaşık 40.000 kuruşluk bir ilk yatırım gerekirdi. Aylık işletme maliyeti yaklaşık 20.000 kuruştu. Her gün 1 kuruşa satılan bir gazete, 5-10 bin tiraja ulaştığında belirgin bir kâr elde edebiliyor ve kısa sürede yatırım maliyetlerini çıkarıyordu.

GAZETECİ MAAŞI İLE 8 ÇUVAL UN ALINIYORDU

Gazetenin yazı işlerindeki çalışanların ortalama aylık ücreti 800 kuruş kadardı. Bu maaşla 8 çuval un veya 80’er kilo kahve yahut tereyağı satın alınabilirdi.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com