Google'da İşe Girmek Zor mu?

Google gibi dünya devi teknoloji şirketlerine nasıl iş başvurusu yapılır? Hangi özelliklere sahip olmak gerekir? Nasıl hazırlanmalı? Tüm bu soruların cevabı, endüstri mühendisi Damla Çakırca’nın röportajından oluşturduğumuz haberimizde.

Google'da İşe Girmek Zor mu?
09 Ağustos 2020 - 09:35 - Güncelleme: 09 Ağustos 2020 - 09:49
DAMLA ÇAKIRCA KİMDİR?
Damla Çakırca İzmir Fen Lisesi’nde yatılı okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliğini bitirmiş. 5 yıldır Google’ın New York ofisinde çalışmakta. Ancak pandemiden ötürü Mart ayından beri işlerine Türkiye’deki evinden devam etmekte.
Google’daki pozisyonu ‘Global Product Lead’ yani global ölçekli ürün stratejileri üzerine çalışmalar yapıyor. Tam olarak dijital ölçümleme.
Damla Çakırca, Google'dan önce bir yıl uçak firması Boeing’de uluslararası strateji departmanında çalışmış.
Daha öncesinde ise, Birleşmiş Milletler'in Viyana'daki Avrupa Genel Merkezi’nde Hazine Departmanı’nda 3 ay staj yapmış.
Ama kendisine yurtdışında çalışma kapılarını açan tecrübeyi ise KPMG firmasının düzenlediği uluslararası bir yarışmaya arkadaşlarıyla birlikte katılması sayesinde yakalamış. Çakırca’nın KPMG firmasında yaptığı 3 aylık stajın öyküsü kısaca şöyle: Yarışmada arkadaşlarıyla finale kalan Damla Çakırca, Türkiye’de yapılan finalde Türk insanının misafirperverliğini ve zekasını en güzel şekilde yansıtabilmek adına grubuna değişik fikirler sunarak liderlik etmiş. Bu da jüri üyelerinin dikkatinden kaçmamış ve KPMG firmasında üst düzey yöneticilerden biri kendisine kartını uzatıp staj teklif etmiş.
 
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?
Damla Çakırca’nın anlatımıyla; endüstri mühendisleri, bir ürünün daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı ve daha verimli üretilebilmesi için sistemler kuran, gerekli bilimsel yolları ve teknolojileri kullanarak bu sistemleri tasarlayan kişilerdir.
Teknolojiden ulaşıma, tüketim maddelerinden uzaya kadar aklınıza gelebilecek her alanda ihtiyaç duyulan geniş yelpazeli bir meslek dalı olduğu için Damla Çakırca bu mesleği seçtiğini söylüyor.
 
GOOGLE’A GİRMENİN YOLLARI…
Google gibi dünyada teknolojiye yön veren şirketlere  girmek neden bu kadar zor? Çünkü teknoloji çağında dünyanın her ülkesinde iyi eğitim almış her genç böyle büyük firmalarda çalışmak istiyor. Hal böyle olunca Çakırca’nın tabiriyle “başvuru çok ama roller kısıtlı” kalıyor.
Bu firmaların ortak özelliği en iyi adayları seçiyor olmaları. Başvuru yapan tüm gençler üç aşağı beş yukarı zaten aynı not ortalamasına ve akademik düzeye sahip olduklarından Çakırca tavsiyelerini üç ana başlık altında topluyor:
Birincisi; gerçekten çok çalışmak ama okuduğunuz okul en iyilerden olmalı ve siz sadece yüksek not almak için değil o bölümün en iyisi olmayı hedefleyerek çalışmalısınız.
İkinci adım; başarılı bir staj ve iş tecrübesi. Kendisi gibi önemli şirket ve kurumların genel merkezlerinde yapacağınız staj ve çalışmaların öneminin altını çiziyor.
Üçüncü madde ise; size liderlik vasfı kazandıracak ders dışı aktivitelerde bulunmak. Bunu okul kulüplerine veya çeşitli yarışmalara katılarak kazanabileceğinizi söylüyor.
 
GENÇLERE TAVSİYELER…
Son olarak gençlere ve ailelerine tavsiyesi şöyle: Burada ailelere çok büyük rol düştüğünü söylüyor. Bir bireyin çocukluğundan itibaren İngilizce eğitimini iyi alması şart çünkü koyduğu hedefte araştırma metinlerinin çoğu İngilizce olacak. Dili iyi bilmenin bu açıdan avantaj olduğunu vurguluyor.
Gençlerin kendileri ise; ilerlemek istedikleri alanda kararlı olup çok fazla araştırma yapmalılar diyor Çakırca. Odaklanıp küçük yaştan itibaren ulaşılabilir hedefler koymanın öneminin altını çiziyor.
Ayrıca eğer teknoloji ile ilgileniliyorsa mutlaka kod yazılımlarıyla da ilgilenilmesini tavsiye ediyor.
 
KAYNAK: Kariyer Klavuzu
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com