Zayıflık En Çok Da Beyni Etkiliyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde insanların giderek daha fazla zayıfladığıı söyleyen Nörolog Kim Johnson Hatchett, zayıflığın ve kasları yeterince hareket ettirmemenin en çok da beyni etkilediğini söyledi.

Zayıflık En Çok Da Beyni Etkiliyor!
14 Ağustos 2024 - 11:12 - Güncelleme: 14 Ağustos 2024 - 11:52

Nörolog Kim Johnson Hatchett, fiziksel gücün artırılmasının bilişsel gerilemeyi önlediğini açıklıyor. Hatchett, bu hafta Self ile yaptığı bir röportajda, fiziksel aktivitenin beyin sağlığıyla insanların fark ettiğinden daha sıkı bir bağlantısı olduğunu paylaştı.

Hatchett, "Her egzersiz yaptığınızda, beyindeki nöronları düzenlemede rol oynayan bir peptit olan sinir büyüme faktörünü salgılarsınız. Ayrıca, egzesizle sinir liflerinin elektriksel uyarıları hızlı ve etkili bir şekilde iletmesine yardımcı olan ve yaşla birlikte dejenere olabilen nöroprotektif kılıf olan miyelin'i de destekleyebilir" dedi.

AZICIK HAREKET BİLE...

Hatchett, düzenli kardiyonun beyne giden kan akışını artırarak bilişsel işlevi iyileştirdiğini savunuyor, "Günlük azıcık hareket etmenin bile bunama riskinizi azalttığını bilmek sizi şaşırtabilir " diyor.

Hatchett ayrıca spor yapmanın, bir egzersiz dersine katılmanın veya vücudunuzu daha önce hiç yapmadığınız şekilde hareket ettirmenin yeni bir beceri öğrenmekle eşdeğer olduğunu ve beyninizde bağlantılar oluşturduğunu söylüyor. Bu aktivitelerin zaman içinde tekrarlanması bu bağları güçlendiriyor.

BASİT HAREKETLER YAPIN

Hatchett hastalarına güçlerini artırmaya basit pazu bükme ve sandalye çömelmeleriyle başlamalarını söylüyor. Hatchett'in önerisi, fiziksel aktivitenin bilişsel iyilik halinin anahtarı olduğunu öne süren çok sayıda araştırma tarafından destekleniyor.

Bu yılın başlarında  Alzheimer Hastalığı  Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, düzenli egzersizin (sadece birkaç bin adım bile olsa) daha büyük beyin hacmiyle ilişkili olduğunu buldu. Alzheimer hastalığıyla ilgili beyin MR taramasının yakın çekimi, düzenli egzersizin daha büyük beyin hacmine yol açabileceğini gösteriyor.

SADECE ÇÖMELMEK BİLE...

Beyin hacminin beyin sağlığıyla ilişkili olduğunu söyleyen Hatchett, daha az hacmin  bilişsel gerilemeyi gösterdiğini  ve sonrasında bunamaya yol açabildiğini söyledi. 

Geçtiğimiz yıl Uygulamalı Fizyoloji Dergisi'nde yayınlanan bir başka araştırma , uzun süre oturarak geçirilen zamanlarda arada sırada bir dakika çömelmenin bilişsel yetilere yardımcı olabileceğini buldu.

Hatchett, kas kütlesinin 50 yaşından sonra her yıl %1 ila %2, 60 yaşından sonra ise yılda %3 azaldığını açıklayarak, Ancak insanlar bu açığı kapatmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarında değişiklikler yapabilirler. Haftada üç-dört kez 30 dakika güç antrenmanı ve her gün 25-30 dakika fiziksel aktivite yapılabilir" dedi. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com