Harry Potter'ın McGonagall'ı 89 Yaşında Hayata Veda Etti

Harry Potter serisinde "Profesör Minerva McGonagall" karakteriyle hafızalarımıza kazınan Maggie Smith, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Harry Potter'ın McGonagall'ı 89 Yaşında Hayata Veda Etti
27 Eylül 2024 - 22:15 - Güncelleme: 27 Eylül 2024 - 22:28

Harry Potter serisinde "Profesör Minerva McGonagall" karakteriyle hafızalarımıza kazınan Maggie Smith, 89 yaşında hayatını kaybetti. 60 yılı aşkın kariyeri boyunca sahne, film ve televizyonda pek çok unutulmaz role imza atan Smith, hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından takdir edilen bir sanatçıydı.

Romford, Essex'te doğan Maggie Smith, dört yaşında ailesiyle birlikte Oxford'a taşındı. Eğitim hayatına burada devam eden Smith, Oxford Lisesi’nden mezun olduktan sonra oyunculuk eğitimi almak için Oxford Playhouse’a gitti. 1952'de sahneye ilk adımını atan Smith, 1956'da Broadway'de "New Faces" revüsünde yer aldı.

Smith, kariyerine sahne ile başlamış ve kısa sürede kendini tiyatro dünyasında kanıtlamıştır.  Jean Anouilh'in "The Rehearsal" ve Peter Shaffer’in "The Private Ear and The Public Eye" gibi önemli yapımlarda rol alarak adını duyurmuştur. 1963'te Britanya Ulusal Tiyatrosu'na katılan Smith, Desdemona rolüyle Laurence Olivier’in "Othello" oyununda yer almıştır.

Maggie Smith’in uluslararası ünü, 1969 yapımı "The Prime of Miss Jean Brodie" filmindeki performansıyla pekişti. Bu rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanarak sinema dünyasında kalıcı bir yer edindi. Ardından "Sister Act", "The Best Exotic Marigold Hotel" ve "Quartet" gibi yapımlarla büyük başarılara imza attı.

J.K. Rowling'in ikonik "Harry Potter" serisinde Profesör McGonagall rolüyle genç nesillerin kalbinde yer alan Smith, ayrıca "Sevimli Cüceler Cino ve Jülyet" gibi projelerde seslendirme yaptı.

Maggie Smith, Tony Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tiyatro ve sinema dünyasındaki etkileyici kariyeri, onu sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda bir ikon haline getirdi.

Maggie Smith oynadığı karakterlerle hafızamızda yer edinmeye devam edecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com