İstanbul'da Beklenen Depremde 100 Bin İnsan Ölebilir
“İstanbul'da akıl almaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor. Şehir sakinleri şehrin hazır olup olmadığını soruyor"
Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir aydan uzun süre geçerken gözler Marmara depremine ve İstanbul’a çevrildi. CNN International, İstanbul’u etkileyecek olası depremi, "akılalmaz boyutta" ifadesiyle haberleştirirken, Prof. Dr. Celal Şengör, olası bir depremde 100 bin kişinin yaşamını yitirebileceğini söyledi. Prof. Dr. Şengör, "Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar olacak. Korkunç olacak" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 49 bin 589 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, Türkiye’de beklenen Marmara depremine ilişkin endişeler de artmış durumda.
CNN International, İstanbul halkının şehirlerinin depreme hazır olup olmadığına dair endişelerini “İstanbul'da akıl almaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor. Şehir sakinleri şehrin hazır olup olmadığını soruyor” başlığıyla haberleştirdi.
"İşte bu kadar yakın "
CNN için görüşlerini paylaşan Jeolog Prof. Dr. Şengör, “İstanbul için durum hiç parlak görünmüyor” dedi. 20 yıl içinde İstanbul’u etkileyecek büyük bir deprem beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Şengör, “İşte bu kadar yakın. Bu sadece bir olasılık ancak olasılık çok yüksek” diye konuştu.
“Bir zamanlar Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının başkenti olan İstanbul şimdi 16 milyon insanın evi” ifadelerinin yer aldığı haberde, şehrin 20 kilometre yakınından ve Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu fayına tehlikeli bir biçimde yakın olduğu vurgulandı. Söz konusu fayın tarihte pek çok yıkıcı depreme sebep olduğu hatırlatıldı.
Bugün uzmanlar Kuzey Anadolu fayında 7,2 ile 7,8 arasında bir deprem meydana gelebileceğini belirtirken, depremin ne zaman olacağını öngörmek ise imkansız.
"Sarsıntının ardından ne geleceğini de düşünmelisiniz, korkunç olacak"
CNN haberinde, Kandilli’nin araştırmalarına göre, İstanbul’da gece vakti 7,5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda 14 binden fazla insanın hayatını kaybedebileceği belirtilirken, uzmanların ölü sayısının daha fazla olacağını düşündüğü aktarıldı.
Prof. Dr. Şengör, olası bir 7,5 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişinin yaşamını yitirebileceğini belirterek, şöyle dedi:
"Sadece sarsıntının doğrudan etkisini düşünemezsiniz, aynı zamanda sarsıntının ardından ne geleceğini de düşünmelisiniz. Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar olacak. Korkunç olacak.”
Haberde, Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depreme karşı hazırlık süreçlerini hızlandırdığı belirtildi. Belediyenin Deprem Risk Yönetimi ve Şehir İyileştirme Birimi Başkanı Özlem Tut, İstanbul’da şu ana kadar 29 bin binanın incelendiğini ve yarısının yıkılma tehlikesinde olduğunu söyledi.
İmar affı vurgulandı
CNN analizinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin depreme karşı hazırlık adımlarını hızlandırdığı belirtilirken, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçmiş imar aflarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldığı kaydedildi.
Analizde, şehirdeki “gecekondu” yerleşimlerinin risk altında olduğu, buralarda yaşayan vatandaşların ise evlerinin yıkılması durumunda gidecek yerleri olmadığı endişesi aktarıldı. CNN’e konuşan bir gecekondu sakini, “Binamız güçlü değil. Kolonlar yok sadece tuğlalar var. Ne yapabiliriz?” dedi.
İstanbul’un Armutlu mahallesi sakini Sade Özerman da CNN’e, “Buradaki binaların çoğu 30 yıldan daha eski. Güçlü olduklarını düşünmüyorum. Taşınmak istiyorum ancak kiralar çok yüksek” dedi.
CNN analizi, İstanbul’da deprem endişesinin yanı sıra yüksek kiraların insanların güvenli evlere erişmesini de engellediği aktarıldı.
YORUMLAR