İzole Amazon Kabilesinin Ortaya Çıktığı Anlar

Amerika Birleşik Devletleri Washington DC'de bulunan Wastington Post'a göre Peru'da 2002 yılından bu yana ağaç kesme izni bulunan Canales Tahuamanu, izole Amazon kabilesi Mashco Piro halkının topraklarını talan ediyor. Bölgede yerli hakları savunuculuğunu yapan Survival International'n açıklamasına göre dışarıyla hiçbir teması olmayan en büyük yerli grubu olduğuna inanılan Mashco Piro kabilesinin üyeleri,Las Piedras Nehri yakınlarında ortaya çıktı.İşte o şoke eden görüntüler...

İzole Amazon Kabilesinin Ortaya Çıktığı Anlar
18 Temmuz 2024 - 08:45

Çarpıcı görüntüler, nadir bulunan izole Amazon kabilesinin ormandan çıktığını gösteriyor. 
Dikkat çekici yeni görüntülerde, yabancılara özellikle de kendilerine çok yaklaşanlara ok atmalarıyla bilinen dünyanın en ücra kabilelerinden birinin üyeleri, Peru'daki yağmur ormanında, tartışmalı ormancılık sahalarının yakınında ortaya çıktı. 

Yerli hakları savunuculuğu grubu Survival International'ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre, dışarıyla hiçbir teması olmayan en büyük yerli grubu olduğuna inanılan Mashco Piro kabilesinin üyeleri, ülkenin Güneydoğu kesimindeki ağaç kesme projelerine birkaç mil uzaklıktaki Las Piedras Nehri yakınlarında görüldü.

Yerli örgütü Fenamad'ın başkanı Alfredo Vargas Pio bir basın açıklaması yaparak, "Bu, hükümetin sadece korumayı başaramadığı, aynı zamanda kereste şirketlerine sattığı bu bölgede çok sayıda Mashco Piro'nun yaşadığının tartışılmaz bir kanıtıdır" dedi.

Kabilenin, son haftalarda yiyecek arayışıyla Monte Salvado ve Puerto Nuevo'nun ücra köyleri yakınlarında da ortaya çıktığını belirten Pio, ormancılarla yerli halk arasında kavgalar çıkmasından endişe ettiğini, ayrıca oduncuların bölgeye yeni hastalıklar getirebileceğini ve kabilenin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

SERTİFİKASININ İPTALİNİ İSTİYORLAR

Survival International'a göre yerli savunucular, Mashco Piro toprakları içinde yollar inşa eden yakındaki kerestecilik şirketi Canales Tahuamanu'nun sertifikasını yetkililerden geri çekmesini talep ediyor.

Washington Post'un mayıs ayındaki haberine göre, şirkete 2002 yılından bu yana ormanlık alanda ağaç kesme izni verilmiş ve faaliyet alanı şu an 193 mil karelik bir alana yayılmış durumda. Gazete, şirketin aynı zamanda yerel kabilelerle çatışma geçmişinin de bulunduğunu bildirdi.

Mashco Piro kabilesinin inzivaya çekilmesine rağmen, dışarıdakilerle sınırlı bir teması vardı ve çoğunlukla şiddet içeriyordu. Öte yandan kabilenin bazı üyeleri ormandan çıkarak civar köylerde yaşayanlar ve Hristiyanlık propagandası yapanlarla bıçak ve yiyecek ticareti de yapmaya çalışıyor.

Şirket, daha önce çalışanlarının Mashco Piro halkından herhangi birini gördüklerini bildirmediklerini ve kabileyle iletişim kurmanın yasadışı olduğu Peru yasalarına uyduklarını belirtmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com