Joe Biden'ın Yerine Başka Biri Aday Gösterilebilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri'nda adım adım seçime doğru yaklaşılırken mevcut başkan Joe Biden ile ilgili endişeler de artıyor. Geçtiğimiz günlerde Trump ile birlikte canlı yayına çıkan Biden'ın birinci hedefi yaşıyla ilgili endişeleri gidermek iken bunun tersinin yaşanması bazı Demokratların kafasını karıştırdı. Peki şimdi ne olacak? Biden'ın yerine başka biri aday gösterilebilir mi?

Joe Biden'ın Yerine Başka Biri Aday Gösterilebilir mi?
01 Temmuz 2024 - 10:42

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkan adaylarının ilk canlı yayın tartışması Joe Biden için büyük kayıplara sahne oldu. Başkan Biden'ın yaşıyla ilgili tartışmaları gidermesi beklenirken yayında zaman zaman donması ve ne dediğini bilmemesi durumunu daha da zorlaştırdı.

Bazı Demokrat siyasetçilerin 81 yaşındaki Biden'ın adaylıktan çekilmesi talebini CNN yorumcularına ilettiği iddia ediliyor. Bazılarının ise direkt olarak Beyaz Saray’a giderek, Biden'a adaylığa devam etmesi ile ilgili endişeleri dile getirmeyi düşünüyor.  Peki Biden bu dakikadan sonra geri adım atabilir mi? Ya da yerine başka aday gösterilebilir mi? Ve bu olursa onun yerini kim alabilir?

PARTİLİLER NE YAPACAK?

Demokrat Parti'nin başkan adayı, 19-22 Ağustos tarihleri ​​arasında Chicago'da yapılacak Demokratik Ulusal Kongre'de esmileşecek. Burada bir adayın delegelerin çoğunluğunun desteğini alması bekleniyor. Yaklaşık 4 bin delegenin yüzde 99’u ön seçimlerde Biden’a oy vereceklerini taahhüt etti. Demokratik Ulusal Kongre kuralları gereği bu delegeler taahhütlerini yerine getirerek Biden’ın adaylığını desteklemekle yükümlülüler ancak Biden, kendisi adaylıktan çekilirse bu delegelerin yapabileceği bir şey yok. 

JOE BİDEN ÇEKİLİRSE

Bu nedenle Biden çekilirse ağustos kongresi bir aday seçim kongresine dönüşebilir.  Biden'ın şu ana kadar kenara çekilmeyi düşündüğüne dair hiçbir belirti de olmadı. Peki Joe Biden çekilmeye zorlanabilir mi? Bu daha da az olası bir senaryo. Modern siyasi tarihte böyle bir olay yaşanmadı ancak Demokratik Ulusal Kongre’nin yönetmeliklerinde Biden'ın görevden alınmasını mümkün kılabilecek bazı küçük boşluklar teorik olarak bulunuyor.

KAMALA HARRİS'İN DURUMU

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, başkanlık döneminde Biden’ın bir şekilde görevden ayrılması olasılığında otomatik olarak onun yerini alacaktı. Ancak Demokrat Parti adaylığı belirleme sürecinde böyle bir otomatik yer değiştirme durumu bulunmuyor. Biden’ın çekilmesi olasılığı, Harris’e seçimli bir kongrede avantaj da getirmiyor. Kamala Harris'in de diğer olası adaylar gibi delegelerin oyunun çoğunluğunu kazanması gerekecek. Başkan yardımcılığı unvanı nedeniyle olası bir seçimde Harris’e yönelme elbette gerçekleşebilir. Ancak Amerikan kamuoyunda nispeten düşük bir popülaritesi var ve bu da başkan yardımcılığının getirdiği nüfuzu boşa çıkarabilir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com