Kalp dokusunu yenileyen mucize yöntem

Dünya çapında ölümlerin bir numaralı sorumlusu olarak karşımıza çıkan kalp krizleri yeni bir yöntemle tarihe karışabilir. Yeni bir araştırmaya göre 'uzay fönü' kalp dokusunu yenileyebiliyor. Peki nedir bu uzay fönü ve ne zaman uygulanmaya başlayacak?

Kalp dokusunu yenileyen mucize yöntem
23 Haziran 2024 - 18:38 - Güncelleme: 23 Haziran 2024 - 19:12

Yeni bir araştırmaya göre, baypas ameliyatından sonra hastalara uygulanan hafif şok dalgaları kalp dokusunu yenileyebiliyor.  Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden Profesör Johannes Holfeld 63 kişi üzerinde yaptıkları araştırma sonuçlarını açıkladı. Holfeld, ilk kez, klinik ortamda kalp kasının yenilendiğini gördüklerini belirtip yeni tedavi yönteminin milyonlarca insana yardımcı olabileceğini belirtti. 

Bu yöntem araştırmacılar tarafından "uzay fönü" olarak adlandırılıyor. Uzmanlara göre hastalarda denenen bu cihazın daha geniş kapsamlı denemelerinin yapılması ve çalışmanın daha geniş bir hasta grubunda tekrarlanması gerekiyor. Uzmanların bu konudaki çalışmaları da sürüyor.

Her yıl 18 milyondan fazla kişi kalp hastalıkları ya da diğer karidyovasküler komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. İlaçlar ve diğer tedaviler kalp hastalıklarının bir nebze de olsa tedavi edilmesine yardımcı olsa da daha ağır vakalarda uzmanlar baypas ameliyatını tercih etmek zorunda kalıyor. Baypas ise göğüsteki, bacaktaki ya da koldaki sağlıklı bir damarın alınıp bunu, kalp çevresindeki atardamarın tıkalı bölgesine birleştirilmasi anlamına geliyor.  

Bu tip ameliyat kalbin fonksiyonlarını geliştirmekten ziyade çalışmaya devam etmesini sağlamaya yönelik oluyor. Avusturya'daki araştırmacıların yaptığı şey ise baypas ameliyatından sonra hafif ses dalgaları uygulayarak hasarlı dokunun kendisini yenilemesini sağlamaya çalışmaktı ve bunda başarılı oldular.  

Benzer bir "şok dalgası" tekniği, tendon ve bağ yaralanmaları ya da erektil disfonksiyon gibi diğer vakaların tedavisinde şu anda da kullanılıyor.

Böbrek taşlarını kırmak için de halihazırda daha güçlü dalgalara veya darbelere başvuruluyor.

Sonuçları European Heart Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre amerliyattan bir yıl sonra kalpten pompalanan temiz kan miktarında yüzde 11,3 arttı.

Britanya Kalp Vakfı'nın Tıbbi Direktör Yardımcısı Kardiyolog Dr. Sonya Babu-Narayan, mevcut kalp hastalığı tedavilerinin "iyileştirilebilecek çok fazla yönü" olduğunu söyleyip ekledi:

"Bu denemenin heyecan verici tarafı, şok dalgası tedavisi gören kişilerin, bir yıl sonra, almayanlara göre kalp fonksiyonlarında iyileşme ve daha az semptom göstermeleri. Uzun vadeli etkileri araştırmak için artık daha geniş çaplı ve daha uzun süreli denemelere ihtiyaç var".

Araştırmacılar, cihazın Avrupa'da bu yılın sonlarında onaylanacağını öngörüyor. Klinik araştırmalar dışında hastalarda ilk kullanımının da 2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Çalışma, Avusturya'da kamu kurumları, ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü ve Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden ayrılan ve kısmen araştırmacılara ait olan bir şirket tarafından finanse edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com