Mahkeme Kararını Verdi Marvel ve DC Haklarını Kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri'nde mahkeme, Marvel ve DC Comics şirketlerinin ortak sahibi oldukları "süper kahraman" teriminin telif hakkını kaybettiklerini açıkladı.

Mahkeme Kararını Verdi Marvel ve DC Haklarını Kaybetti
05 Ekim 2024 - 22:28

Amerika Birleşik Devletleri'nde mahkeme, Marvel ve DC Comics şirketlerinin ortak sahibi oldukları "süper kahraman" teriminin telif hakkını kaybettiklerini açıkladı. Bu tarihi karar, Reichman Jorgensen Lehman & Feldberg (RJLF) hukuk bürosunun müvekkilleri S.J. Richold ve Superbabies Limited'in, bu terimi serbestçe kullanabilmelerine olanak tanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi tarafından alınan bu karar, Marvel ve DC'nin 1980'deki ortak kullanımını geçersiz kılıyor. RJLF, DC'nin Richold'un "Superbabies" isimli süper güçlere sahip bebeklerden oluşan kahramanlarını tanıtma girişimlerini engellemeye çalışması üzerine, "süper kahraman" teriminin tek sahipliğine itiraz etti.

RJLF'nin sunduğu iptal talebinde, Marvel ve DC'nin güçlerini küçük bağımsız çizgi roman yaratıcılarını dışlamak için kullandığı belirtildi. Superbabies'in baş avukatı Adam Adler, bu kararın sadece müvekkilleri için değil, yaratıcılık ve yenilik için de bir zafer olduğunu ifade etti. "Bu terimi kamuya mal ederek, tüm hikaye anlatıcıları için erişilebilir bir kahramanlık sembolü olarak korumuş oluyoruz," dedi.

S.J. Richold ise, "Süper kahraman hikayeleri bize zayıf olanın yanında durmayı öğretir. Bu yüzden bu tabirin özgürlüğünün 'Süper Bebekler' tarafından sağlanması tam yerindedir," diyerek bu zaferin daha küçük şirketlerin hikayelerini dünyaya paylaşmalarına cesaret vermesini umduğunu belirtti.

DC Comics ve Marvel Comics, 1977 yılında "süper kahraman" teriminin tescilinde işbirliği yaparak iki firmanın ortak kullanımına olanak tanımıştı. Ancak, İngiliz çizgi roman yaratıcısı Scott Richold, terimin genel bir kavram olduğunu ve özel mülkiyete sunulamayacağını savunarak mahkemeye başvurdu. Superbabies avukatı Adam Adler, "Marka hukuku, şirketlerin bir terim üzerinde mülkiyet iddia etmelerine izin vermez. 'Süper kahraman' tabiri, iki dev şirket tarafından kontrol edilen bir terim değildir," dedi.

Mahkeme, DC Comics ve Marvel Characters'ın kendilerine yöneltilen suçlamalara zamanında yanıt vermemesi nedeniyle davayı kaybettiklerine karar verdi. Bu karar, "süper kahraman" teriminin artık herkes için ilham kaynağı olmasını sağlıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com