Maymun Çiçeği Yayılıyor! İşte Görüldüğü Afrika Dışı İlk Ülke

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği maymun çiçeği enfeksiyonuyla ilgili endişe verici bir gelişme yaşandı. Hastalık, Orta ve Doğu Afrika'nın bazı bölgelerine yayılmasının ardından ilk kez Afrika dışında bir ülkede en 'tehlikeli' türüyle ortaya çıktı.

Maymun Çiçeği Yayılıyor! İşte Görüldüğü Afrika Dışı İlk Ülke
16 Ağustos 2024 - 05:08

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (DRC) daha önce maymun çiçeği olarak bilinen virüsten 450 kişi ölmesiyle Dünya Sağlık Örgütü acil durumu ilan etti. Hastalık artık Orta ve Doğu Afrika'nın bazı bölgelerine yayıldı. 

Mpox'un II. klad adı verilen daha erken bir türü daha az şiddetliydi ve kontrol altına alındı. Afrika'da 1. sınıf vakaların 100'de dördünde ölüm meydana geldi; ancak bu oran, daha önceki salgınlardaki yüzde 10'luk ölüm oranına göre düşüş gösterdi. 

Bu gelişmelerin ardından bulaşıcı ve bazı durumlarda ölümcül olabilen yeni mpox türünün ilk vakası Afrika dışında kaydedildi. Perşembe günü İsveç yetkilileri bir kişinin testinin pozitif çıktığını açıkladı. Testi pozitif çıkan kişinin yakın zamanda Afrika'ya seyahate çıkan çiftten biri olduğu belirtildi. 

"EN TEHLİKELİ MPOX TÜRÜ"

Oxford Üniversitesi Küresel Sağlık Ağı Direktörü Profesör Trudie Lang daha önce The Sun'a yaptığı açıklamada, "Şüphesiz bu, şu ana kadarki en tehlikeli mpox türü" demişti.

Hastalığın ağır seyretme riski özellikle çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, egzama öyküsü olanlar ve hamile kadınlar için geçerli.

ULUSLARARASI MÜDAHALE ŞART

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, mpox'un halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, hayatları kurtarmak için aşılama da dahil olmak üzere "koordineli bir uluslararası müdahaleye" ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dr. Tedros, "Doğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yeni bir mpox türünün tespit edilmesi ve hızla yayılması, daha önce mpox bildirmemiş komşu ülkelerde tespit edilmesi ve Afrika içinde ve ötesinde daha fazla yayılma potansiyeli çok endişe verici" dedi.

ÇOCUKLAR ARASINDA YAYILIMI YÜKSEK

Bulaşıcı hastalık uzmanı ve Bağışıklama Koalisyonu başkanı Profesör Robert Booy'a göre, mpox, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar arasında "daha yakın bir şekilde kaynaşma eğiliminde oldukları için" Afrika'da bir endişe kaynağı haline geldi.

Uzmanlara göre genellikle ölümcül bir enfeksiyon değil ama zaten bağışıklık sistemi baskılanmış, yetersiz beslenme, HIV/AIDS ve diğer ciddi rahatsızlıkları olan çocuklarda ölümcül hale gelebiliyor, bu yüzden uluslararası alanda endişe yaratıyor.

Mpox, genellikle ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri veya yorgunluk gibi hafif semptomların ardından ciltte döküntü veya lezyonların görüldüğü viral bir enfeksiyon.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com