Mevsimi başladı! Yıldırım çarpmalarına dikkat!

Amerika Birleşik Devletleri'ne her yıl milyonlarca yıldırım düşüyor. Sanılanın aksine yıldırımlar en çok da yaz aylarında düşüyor. Düşen yıldırımlar bazen ölümlü bazen de maddi hasarlı kazalara neden olabiliyor. Peki yıldırımdan korunmak mümkün mü? Yıldırım düştüğünde araba mı yoksa ev mi daha güvenli olur? Uzmanı anlattı...

Mevsimi başladı! Yıldırım çarpmalarına dikkat!
25 Haziran 2024 - 01:29 - Güncelleme: 25 Haziran 2024 - 04:21

Amerika Birleşik Devletleri Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden meteorolog Chris Vagasky havalar ısındıkça insanların açık havada ve özellikle de plajlarda vakit geçirmeye başladığını söyledi. Yazın sadece beyzbol ve açık hava festivalleri sezonu değil, aynı zamanda yıldırım mevsimi de olduğunu söyleyen Vagasky, "Amerika Birleşik Devletleri'ne her yıl yaklaşık 37 milyon kez yıldırım düşüyor" dedi.

Doğanın en büyük kıvılcımı hakkında hala pek çok yanlış anlaşılma olduğunu belirten Vagasky, bu nedenle pek çok insanın, fırtınalar yakındayken gereksiz riskler aldığını kaydetti. 

Yıldırım ve yıldırım güvenliği konusunda çalışan bir meteorolog ve Ulusal Yıldırım Güvenliği Konseyi üyesi olan Vagasky sevdiklerimizi ve kendimizi güvende tutmanın yollarını anlatıken yıldırım düşmesiyle ilgili doğru bilinen yanlışları da sıraladı. Vagasky'ın açıklamaları şöyle:

"Yıldırımın mevsimselliği vardır: Amerika Birleşik Devletleri'nde yıldırımların çoğu haziran, temmuz veya ağustos aylarında düşer. Sadece bu üç ayda, yılda meydana gelen yıldırımların yüzde 60'ından fazlası yaşanır. Yıldırım kışın en az görülür. Hiçbir eyalet yıldırımdan muaf değildir ancak bazı eyaletlerde diğerlerinden daha yaygındır.

30'DAN FAZLA EYALETE DÜŞÜYOR

Texas, Florida, Oklahoma, Louisiana ve Mississippi genellikle toplam yıldırım çarpmalarında liderdir ancak 30'dan fazla eyalette her yıl düzenli olarak en az 1 milyon bulut içi ve buluttan yere yıldırım olayı yaşanıyor.

ABD'de yıldırım kaynaklı ölümlerin neredeyse dörtte üçü haziran ve ağustos ayları arasında meydana geliyor. Neyse ki yıldırımdan korunmak kolaydır. Tahminleri takip edin ve fırtına bekleniyorsa, özellikle de bu planlar sizi suya yaklaştırıyorsa, dış mekan planlarını yeniden değerlendirin  Plajlar tehlikelidir çünkü yıldırım en yüksekteki nesneye düşme eğilimindedir ve su iyi bir elektrik iletkenidir, dolayısıyla içinde olmak istemezsiniz.

EN GÜVENLİ YER NERESİ?

Fırtına sırasında dışarıdaki hiçbir yer güvenli değildir, bu nedenle gök gürültüsü uğuldadığında içeriye girin. Bulutların oluştuğunu gördüğünüzde, gök gürültüsü duyduğunuzda veya şimşek çaktığını gördüğünüzde, yıldırımdan korunan bir yere gitmenin zamanı gelmiştir.

Fırtına sırasında bulunabilecek iki güvenli yer vardır: sağlam bir bina veya tamamen kapalı metal bir araç.

Önemli bir bina, dört duvarı ve bir çatısı olan ve elektrik kablolarının ve su tesisatının duvarların içinde korunduğu bir ev, mağaza, ofis binası veya başka bir yapıdır. Binaya veya yakınına yıldırım düşerse, yıldırımdan gelen elektrik sizden değil duvarlardan geçer . Sığınaklar, piknik barınakları ve çardaklar güvenli yerler değildir.

Fırtına ve yıldırım düşmesi sırasında tamamen kapalı metal bir araçtaysanız, elektrik metal kabuktan geçerek sizi güvende tutar. Sizi koruyan lastik lastikler değildir ; bu yaygın bir efsanedir. Yani golf arabaları ve üstü açık arabalar yıldırım çarpması durumunda sizi güvende tutamaz.

Dışarıda olduğunuzda ve yıldırım yaklaştığında, uzakta olsa bile yıldırımdan korunan bir yere gidin. Ağaçlardan, özellikle de uzun ve izole olanlardan uzak durun ve yerinizde çömelmeyin; bu sizi daha güvenli yapmaz ve sadece fırtınada daha uzun süre kalmanızı sağlar.

Yaz planlarınızın tadını çıkarırken yıldırım güvenliğini de aklınızda bulundurun.

Eğer yakındaki birine yıldırım çarparsa , yıldırım kurbanları elektriği tutamaz , bu nedenle 911'i arayın ve hemen ilk yardıma başlayın. Yıldırım kurbanlarının yaklaşık yüzde 90'ı hayatta kalır ancak acil tıbbi müdahaleye ihtiyaçları vardır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com