NASA, uzaydaki atık sorununa çözüm arıyor: 3 milyon dolarlık yarışma

NASA, Ay'da sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturmak amacıyla uzay çöplerine çözüm getirecek fikirler toplamak için 3 milyon dolarlık ödüllü bir yarışma düzenliyor. Yarışma, 30 Eylül'de başladı ve başvurular 31 Mart 2025'te sona erecek.

NASA, uzaydaki atık sorununa çözüm arıyor: 3 milyon dolarlık yarışma
12 Ekim 2024 - 19:32

Ay'a yerleşmek için hazırlıklarını sürdüren NASA, Ay'ın da Dünya gibi kozmik bir çöp tenekesine dönüşmesini önlemek amacıyla 3 milyon dolarlık bir yarışma başlattı. Ajans, uzay yaşam alanlarındaki atıkları yönetmek için yaratıcı çözümler arıyor. Uzay görevlerinde insanların ürettiği atıklarla başa çıkmak, uzun zamandır karşılaşılan bir sorun haline geldi. 

Ay'daki Apollo iniş alanları, geride bırakılan çöplerle dolup taşıyor. Astronotlar, iniş sırasında önemli materyallerin geri dönüşümüne odaklanırken, atıkları bırakmış durumda. Ay’da bir belediye bulunmadığı için, bu atıkları toplamak için herhangi bir sistem mevcut değil. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çöpler dünya ile geri taşınırken, Ay'da bu işlemi gerçekleştirmek oldukça zor. Uzun süreli derin uzay görevlerinde atıkların uzaya fırlatılması veya Ay kraterlerinin çöplük olarak kullanılması sürdürülebilir bir çözüm değil.

Yarışma için kayıtlar 30 Eylül'de başladı ve son tarih 31 Mart 2025. Yarışmaya katılmak isteyen uluslararası takımlar, Ay'daki atık sorununu çözmek için yaratıcı fikirler sunabilir. Kazananlar ise Mayıs ayında açıklanacak. NASA, bu yarışma ile uzay keşiflerinde daha sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirmeyi hedefliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com