Otizm Teşhisinde Yeni Dönem mi Başlıyor? Yapay Zekadan %78 Başarı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışma, makine öğrenimi kullanılarak yapılan otizm tespitinin, iki yaş altındaki çocuklarda yüzde 78,5 oranında doğru sonuçlar verdiğini ortaya koydu.

Otizm Teşhisinde Yeni Dönem mi Başlıyor? Yapay Zekadan %78 Başarı
21 Ağustos 2024 - 23:58

Amerika Birleşik Devletleri’nin Tabipler Birliği tarafından yayınlanan JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bir çalışma, makine öğrenimi kullanılarak yapılan otizm tespitinin, iki yaş altındaki çocuklarda yüzde 78,5 oranında doğru sonuçlar verdiğini ortaya koydu.

Araştırmada, 30 bin 630 çocuğun verileri incelendi ve 24 ay altındaki çocuklarda gözlemlenebilecek 28 farklı özellik üzerinde duruldu. Elde edilen veriler kullanılarak, otizmli ve otizmli olmayan çocuklar arasında bu özelliklerin kombinasyonlarını analiz eden makine öğrenimi modelleri geliştirildi. Bu modeller, aynı özelliklere sahip 11 bin 936 çocuk üzerinde test edildi ve sonuçlar, yapay zekanın otizmi tespit etme konusunda yüksek bir doğruluk payına sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmanın başyazarı Kristiina Tammimies, yapay zekanın otizm teşhisinde yardımcı olabileceğini belirtti. Tammimies, "Bu model, otizm olasılığı yüksek olan bireylerin daha erken tespit edilmesini ve böylece erken müdahale şansı sağlamayı mümkün kılabilir," dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com