Panagia Paramythia Kilisesi ABD Fonuyla Yaşayacak

Panagia Paramythia Kilisesi, ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu'nun 2022 yılında Özyeğin Üniversitesi'ne verdiği 345 bin dolarlık hibe sayesinde yenileniyor.

Panagia Paramythia Kilisesi ABD Fonuyla Yaşayacak
26 Haziran 2024 - 10:11

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu'nun 2022 yılında Özyeğin Ünicersitesi'ne verdiği 345 bin dolarlık hibe Panagia Paramythia Kilisesi'nin yenilenmesinde kullanılacak. İstanbul Fatih ilçesi Balat'ta bulunan kilisenin eski ihtişamlı günlerine kavuşması bekleniyor.

ABD Büyükelçisi Jeff Flake ve eşi Cheryl Flake , yakın zamanda bu kiliseyi ziyaret ederek proje ve projenin İstanbul'un tarihi Fener ve Balat mahallelerine etkisi hakkında bilgi aldılar. Bu projeyle, kilisenin bulunduğu mahallenin simgelerinden biri olmayı uzun yıllar boyunca sürdürmesi bekleniyor. Duyuru ABD Başkonsolosluğu'nun Instgram hesabınadan yapıldı. Paylaşımda fotoğraflar da yer aldı. 

PANAGİA PARAMYTHİA KİLİSESİ TARİHİ

Panagia Paramythia Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul ili Fatih ilçesi Fener semtinde bir kilisedir. Panayia Vlahsaray Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir. Birinci derece tarihî eser olarak tescillidir, Metroloji Kilisesi yan bahçesindedir.

Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. 16. yy'da Eflak Prensleri için yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Patrikhane'nin Pammakaristos Manastırı'ndan (Fethiye Camii) çıkarılmasından sonra 1587-1597 yılları arasında bir süre Patrikhane binası olarak kullanıldı. Tanzimat Fermanı'ndan sonra yasakların kalkmasıyla ahşap bir çan kulesi de eklendi. 1978'de bir yangın sonucu tamamen kullanılamaz hale geldi.

JEFF FLAKE KİMDİR?

Büyükelçi Flake, 13 Temmuz 2021'de Başkan Biden tarafından ABD'nin bir sonraki Türkiye Büyükelçisi olarak aday gösterildi. 26 Ekim'de ABD Senatosu tarafından onaylandı, 10 Aralık'ta Başkan Yardımcısı Kamala Harris tarafından yemin ettirildi ve Ocak 2022'de Türkiye'ye gelişiyle göreve başladı.

Büyükelçi Flake, 2013-2019 yılları arasında Arizona Eyaletini temsil eden Amerika Birleşik Devletleri Senatörü olarak görev yaptı ve öncesinde 2001-2013 yılları arasında Arizona'yı Kongre Üyesi olarak temsil etti. Senato'dayken Dış İlişkiler, Enerji ve Doğal Kaynaklar, Yargı Komiteleri ve Yaşlanma Seçilmiş Komitesi'nde görev yaptı. Senato'nun Afrika ve Küresel Sağlık Politikası ile Gizlilik, Teknoloji ve Hukuk alt komitelerinin başkanlığını yaptı. ABD Temsilciler Meclisi'ndeyken Ödenek Komitesi'nde görev yaptı.

Flake, son olarak Arizona Eyalet Üniversitesi'nde Seçkin Dekan Üyesi ve Brigham Young Üniversitesi Sorensen Ahlaki ve Etik Liderlik Merkezi'nde Seçkin Üye olarak görev yaptı. Ayrıca Harvard Üniversitesi'nin son derece prestijli Siyaset Enstitüsü'nün Kıdemli Danışma Komitesi'nde görev yaptı. Sık sık konuşmacı olarak yer alan Flake aynı zamanda CNN ve CBS News'e de katkıda bulunmaktadır.

Phoenix, Arizona'daki Goldwater Enstitüsü'nün (bir kamu politikası araştırma ve savunuculuk kuruluşu) eski İcra Direktörüdür. Kariyerinin başlarında Flake, ülkenin bağımsızlığa geçişi sırasında Namibya'daki Demokrasi Vakfı'nın İcra Direktörü olarak görev yaptı.

Flake, Brigham Young Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans derecesi aldı. Dublin, İrlanda'daki Trinity College'daki Üniversite Felsefe Topluluğu'ndan Onursal Patronaj Altın Madalyası almıştır. Flake, Zimbabve'de ve Güney Afrika'da misyoner olarak zaman geçirdi ve burada Afrikanca konuşmayı öğrendi.

Flake, Cheryl Flake (kızlık soyadı Bae) ile evli ve beş çocukları var.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com