Prostat Ameliyatı Oldu İrlanda Aksanıyla Konuşmaya Başladı
ABD'li bir adamın prostat kanseri ameliyatından sonra, İrlanda'yı hiç ziyaret etmemiş olmasına karşın "kontrol edilemez" bir İrlanda aksanı geliştirdiği yeni bir vaka çalışmasında ortaya kondu.
British Medical Journal'da yakın zamanda yayımlanan bir çalışmaya göre, metastatik hormona duyarlı prostat kanseri olan 50 yaşındaki Kuzey Karolinalı adam, yabancı aksan sendromuyla (FAS) tutarlı semptomlar gösterdi.
Aralarında Duke Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu ekip, "Semptomların başlangıcında nörolojik muayene anormallikleri, psikiyatrik geçmiş veya beyin MR'ında anormallikler yoktu" diyor.
Kişinin konuşma düzeninde ani bir değişikliğe yol açan bir konuşma bozukluğu olan FAS'ın, inme sonrasında meydana gelen gibi bir beyin hasarıyla bağlantılı bir rahatsızlık olduğu önceki çalışmalarda bulunmuştu.
Rahatsızlığın ilk kez 1907'de teşhis edilmesinden bu yana, bu sendromun dünya çapında bugüne kadar bilinen 110'dan fazla vakası var.
Daha önceki araştırmalarda da meme kanseri ve beyin kanserinin yanı sıra mani ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik durumlarla da bağlantılı olan tuhaf aksan değişikliği sendromu belgelenmişti.
Bilim insanları, sendromun kanser tümörleri ya da beyin iltihabı nedeniyle beynin yapısında meydana gelen değişikliklerin sonucu gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor.
Bu yeni araştırmada ilk kez prostat kanseri teşhisine bağlı olarak birinin FAS geliştirdiği bildirildi.
50 yaşındaki bu kişi, 20'li yaşlarında İngiltere'de yaşamış ve İrlandalı arkadaşlar edinmiş olsa da vaka çalışmasında bu kişinin hiç İrlanda aksanıyla konuşmadığı belirtiliyor.
Araştırmacılar çalışmada, "Aksanının kontrol edilemediğini, her ortamda mevcut olduğunu" ve ölümüne kadar "giderek kalıcı hale geldiğini" yazdı.
Bilim insanları hastanın sesindeki değişimin, kanser hastasının bağışıklık sisteminin omurilik, sinir ve kas parçaları da dahil sinir sistemine saldırdığı bir rahatsızlık olan paraneoplastik nörolojik sendromdan (PNS) kaynaklandığından şüpheleniyor.
Araştırmacılar, "Hastanın durumu, altta yatan bir PNS'yle son derece tutarlıydı" dedi.
Kemoterapiye rağmen nöroendokrin prostat kanseri ilerleyerek çok odaklı beyin metastazlarına ve muhtemelen paraneoplastik sendromla artan inmeye yol açarak ölümüne neden oldu.
Bilim insanları FAS'ın, bazı hastaların iç huzurunda olağandışı etkiler yarattığını belgeledi.
Örneğin, Norveçli nörolog Monrad-Krohn 1947'de, II. Dünya Savaşı sırasında ciddi bir kafa travması geçiren ve Norveççe'yi yabancı Alman aksanıyla konuşmaya başlayan bir hastadan bahsediyor.
Norveç'teki yerel dükkanlar, Alman casusu olduğunu düşünerek bu rahatsızlığa sahip genç kadına hizmet vermeyi reddediyor.
2016'da, geçirdiği çene ameliyatının ardından Britanya aksanıyla konuşmaya başlayan Teksaslı bir kadına da FAS teşhisi konmuştu.
2018'de yaşanan bir başka olaydaysa şiddetli migrenden mustarip ABD'li bir kadına konan teşhis FAS olmuştu.
Eski güzellik kraliçesinin ABD'den hiç ayrılmamış olmasına rağmen Britanya aksanıyla konuştuğu bildirilmişti.
YORUMLAR