Sağlıklı Bir Hayat İçin Bu İki Yaşa Dikkat!
Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, vücudumuzda iki ayrı yaşta çok önemli değişiklikler oluyor? Uzmanlar bu iki yaşta dikkat eidlmesi gerektiğini söylüyor. Peki bunlar hangi yaşlar?
Vücudun zamanla değiştiğini biliyoruz, ancak yeni araştırmalar bu değişimlerin daha önce düşünülenden daha ani ve şaşırtıcı olabileceğini öne sürüyor. Stanford Tıp Merkezi'nden yapılan yeni bir araştırma, vücuttaki moleküllerin ve mikroorganizmaların çoğunun sayısının iki belirli zamanda, yani 44 ve 60 yaşlarında belirgin şekilde arttığını veya azaldığını ortaya koydu.
Araştırmacılar bu sonuca, RNA, proteinler ve metabolitler de dahil olmak üzere binlerce molekülü ve bunların mikrobiyomlarını (25 ila 75 yaş arasındaki insanlarda, üzerimizde ve içimizde yaşayan bakteri, virüs ve mantar topluluğu) değerlendirdikten sonra vardılar.
DOĞRUSAL OLMAYAN DALGALANMA
Araştırmacılar, incelenen moleküllerin %81'inin doğrusal olmayan dalgalanmalar gösterdiğini, yani belirli zamanlarda diğerlerinden daha fazla değişime uğradığını buldu. Bulgular çarşamba günü Nature Aging dergisinde yayınlandı.
Genetik bölümünün başkanı ve çalışmanın kıdemli yazarı Michael Snyder, "Zamanla kademeli olarak değişmiyoruz; gerçekten dramatik değişimler var. 40'lı yaşların ortalarının, 60'lı yaşların başı gibi, dramatik değişimlerin yaşandığı bir zaman olduğu ortaya çıktı. Ve hangi molekül sınıfına bakarsanız bakın bu doğru" diyor.
İSTİKRARLI ŞEKİLDE ARTMIYOR
Araştırma ekibi, Alzheimer hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gibi yaşa bağlı rahatsızlıkların gelişme riskinin istikrarlı bir şekilde değil, keskin bir şekilde arttığını gözlemledikten sonra moleküler ve mikrobiyal değişimlerin etkilerini incelemeye karar verdi.
40'lı yaşlardaki kişilerde alkol, kafein, lipid metabolizması, kalp-damar hastalıkları, cilt ve kaslarla ilgili moleküllerin sayısında moleküler değişiklikler görüldü.
108 KATILIMCI VARDI
60'lı yaşlardaki kişilerde ise karbonhidrat ve kafein metabolizması, bağışıklık düzenlemesi, böbrek fonksiyonu, kalp damar hastalıkları, cilt ve kaslarla ilgili değişiklikler görüldü.
Araştırmacılar, 108 katılımcı arasında böbrek, karaciğer, metabolizma ve bağışıklık sistemlerinin farklı kişilerde farklı hızlarda yaşlandığını gösteren dört "yaş tipi" belirlediler.
Araştırmacılar, miktar olarak en büyük dalgalanmaya sahip molekül kümelerini aradıklarında, bu değişimlerin en fazla iki aralıkta meydana geldiğini buldular: İnsanlar 40'lı yaşların ortasına ve 60'lı yaşların başına ulaştığında.
ZİRVE YAPTIĞI YAŞTA DİKKAT EDİN
Araştırmacılar, bulgularının, özellikle bu değişimlerin zirve yaptığı yaşlarda, insanların sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesine ilham vermesini umuyor.
Nedeni ne olursa olsun, araştırmacılar 40'lı ve 60'lı yaşlarda sağlığınıza özellikle dikkat etmenizi, belki de bu biyomoleküler değişimlere daha uygun bir şekilde yaşamak için egzersizi artırmanızı ve alkol tüketimini azaltmanızı öneriyor.
YORUMLAR