Şarküterilerdeki Ölümcül Tehlike Listeria'ya Dikkat!

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçtiğimiz hafta Tarım Bakanlığı, Illinois ve New Jersey'deki ölümlerin ardından 200 bin Pound'dan (Yaklaşık 90 Bin Kg) fazla Boar's Head şarküteri etini geri çağırmıştı. Yetkililer şarküteri etleriyle bağlantılı bir listeria salgınının ülke genelinde yaklaşık üç düzine kişiyi hasta ettiğini söyledi. Peki Lİsteria nedir, nasıl tedavi edilir ve bulaşmasını önlemek için ne yapmak gerekir?

Şarküterilerdeki Ölümcül Tehlike Listeria'ya Dikkat!
30 Temmuz 2024 - 05:14

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre her yıl yaklaşık bin 600 kişi listeria kaynaklı gıda zehirlenmesine yakalanıyor ve yaklaşık 260 kişi ölüyor.

Geçtiğimiz hafta ABD Tarım Bakanlığı,  Illinois ve New Jersey'deki ölümlerin ardından 200 bin pound'dan fazla Boar's Head şarküteri etini ülke çapında geri çağırdığını duyurdu.

Ajans, perşembe günü soruşturma kapsamında görüştüğü neredeyse herkesin önceden paketlenmiş şarküteri etleri değil, bir şarküteride dilimlenmiş et yediğini bildirdiğini belirtti. İnsanlar en sık şarküteride dilimlenmiş hindi, ciğer sosisi ve jambon yediklerini bildirdi.

LİSTERİ NASIL BİR BAKTERİ?

Listeria monocytogenes, gıda kaynaklı hastalığa neden olan bir bakteri türü. Semptomlar hafiften ölümcüle kadar değişiyor ve hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar ciddi hastalık riski altında olabiliyor.

Listeria bakterileri toprakta, suda ve hayvan dışkısında bulunabilir. İnsanlar toprak veya gübreden kirlenmiş çiğ sebzeler, kirlenmiş et, uygunsuz şekilde işlenmiş şarküteri etleri, pastörize edilmemiş süt veya yumuşak peynirler gibi pastörize edilmemiş sütle yapılmış yiyecekler yiyerek enfekte olabilirler. Listeria bakterileri buzdolabında ve hatta dondurucuda bile yaşayabiliyor.

LİSTERİA ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ

Listeria enfeksiyonunun belirtileri şunlardır:

Ateş
Titreme
Kas ağrıları
Mide bulantısı
İshal

Listeria enfeksiyonunun belirtileri genellikle kirli gıdanın tüketilmesinden sonraki iki hafta içinde ortaya çıkar, ancak bakteriye maruz kalındığı gün veya 10 hafta sonra bile başlayabilir. Bu belirtileri yaşarsanız doktorunuza başvurun, çünkü bunlar genellikle antibiyotik tedavisiyle çözülebilir.

Listeria enfeksiyonları genellikle tedavi olmaksızın hızla iyileşen hafif gastrointestinal semptomlara neden olur. Ancak bazı durumlarda ciddi kan enfeksiyonu veya menenjit gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

SİNİR SİSTEMİNE YAYILIRSA

Listeria enfeksiyonu sinir sistemine yayılırsa şu belirtiler ortaya çıkabilir:

Baş ağrısı
Boyun tutulması
Kafa karışıklığı veya uyanıklıkta değişiklikler
Denge kaybı
Kasılmalar
Bu sistemlerden herhangi birini yaşıyorsanız acil yardım alın. Hamile kadınlar diğer sağlıklı yetişkinlere göre listeria enfeksiyonuna karşı çok daha hassastırlar. Ateş, kas ağrısı veya bitkinlik gibi hafif belirtiler yaşanırken, hastalık düşük, ölü doğum, erken doğum veya yenidoğan için ölümcül olabilecek bir enfeksiyona yol açabilir.

LİSTERİA NASIL ÖNLENİR? 

Pişirme yüzeylerini temiz tutmak ve çiğ sebzeleri tüketmeden önce fırçalamak listeria enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir. Belirli önlemler listeria enfeksiyonu olasılığını azaltabilir. Mayo Clinic, yemek hazırlamadan önce ve sonra ellerin ılık, sabunlu suyla iyice yıkanmasını ve pişirmeden sonra kesme tahtalarını, mutfak aletlerini ve yemek hazırlama yüzeylerini temizlemek için aynı önlemlerin kullanılmasını öneriyor. 

Ayrıca tüm yiyeceklerin iyice pişirilmesi ve gıda termometresiyle kontrol edilmesi, çiğ sebzelerin ise yenmeden önce fırça veya sebze fırçasıyla iyice temizlenmesi öneriliyor.

LİSTERİA NASIL YAYILIR? 

CDC'ye göre, listeria mikropları kirli fabrika veya şarküteri ekipmanlarına veya yüzeylerine temas eden yiyeceklere ve kirli yiyeceklerden yüzeylere yayılabilir. Ayrıca buzdolabındaki yiyeceklerde de büyüyebilir. Tezgahta dilimlenen şarküteri etleri, hazır paketlenmiş şarküteri etlerine göre daha fazla kontaminasyon riski taşıyor.

Uzmanlara göre önceden paketlenmiş seçenekler diğer ürünlerle doğrudan temas etmediği için daha düşük risk taşıyor. Bu nedenle, Listeria'nın  bu gıdalara girmesini baştan engellemenin çok önemli olduğu belirtiliyor. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com