Sosyal medya çocuklarımızı hasta ediyor!

Uzmanlar sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığını bozduğunu iddia ediyor. Uzmanlara göre gençlerin ruh ve beden sağlığını korumak için sosyal medyaya mutlaka uyarı etiketi koyulmalı.Uzmanlar ailelelere de çağrıda bulundu.

Sosyal medya çocuklarımızı hasta ediyor!
25 Haziran 2024 - 10:56

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan genel cerrah Vivek Murthy sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin artan endişeleri dile getirdi. Murthy sigara ve alkolle ilgili genel uyarılara benzer şekilde sosyal medya platformlarına için de uyarı etiketlerinin eklenmesi çağrısında bulundu.

Murphy'nin uyarısı, günde üç saatten fazla sosyal medya kullanan gençlerin zihinsel sağlık sorunlarına yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğunu gösteren araştırmalara atıfta bulundu.

Bu, Murthy'nin sosyal medya ile gençlerin ruh sağlığı arasındaki bağlantılar konusunda kamuya açık bir uyarı yayınlamasından bir yıl sonra geldi.

ABD'li genel cerrah, The New York Times'ta konuyla ilgili, "Gençler arasındaki akıl sağlığı krizi acil bir durumdur ve sosyal medya da buna önemli bir katkıda bulunmuştur" ifadelerine yer verdi. 

Uzmanlar uzun zamandır sosyal medyanın gençlerde büyüyen ruh sağlığı krizinde rol oynayabileceğinden şüpheleniyorlardı. Ancak genel Murthy'nin 2023'te yaptığı uyarı, sağlam araştırmalarla desteklenen ilk uyarılardan biri oldu. 

Uyarı etiketleri çağrısını eleştirenler, bunun karmaşık bir konuyu aşırı basitleştirdiğini ve sosyal medya erişimini herhangi bir şekilde sınırlamanın yarardan çok zarar getireceğini savunuyor. Bazı destekçiler bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu ve daha yaygın gizlilik düzenlemeleriyle başlamaya çalışmaktan çok daha az kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor.

EYLEM ÇAĞRILARI BAŞARISIZ OLDU

Şu ana kadar sosyal medyanın düzenlenmesine ilişkin eylem çağrıları başarısızlıkla sonuçlandı.

Araştırmacılar yalnızca nedensel bağlantıların kurulmasını zorlaştıran ilişkileri incelemekle sınırlı. Ancak medyayı izlemek ile kötüleşen benlik saygısı, beden imajı ve zihinsel sağlık arasında bir ilişki olduğunu gösteren çok sayıda çalışma var.

Bununla birlikte, yeme bozukluğu içerikleri ve internetteki dijital olarak değiştirilmiş görseller için uyarı etiketi stratejisi kullanılmış ve karışık sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmalar, uyarı etiketlerinin medyanın beden imajı üzerindeki olumsuz etkisini azaltmadığını göstermiştir.  Araştırmalardan bazıları, uyarı etiketlerinin vücut ve görünüm karşılaştırmalarını artırabileceğini bile buldu; bunların sosyal medyanın benlik saygısına zarar vermesinin temel nedenleri olduğu düşünülüyor.

POTANSİYEL ZARARLAR

Araştırmalar, filmlerde, sosyal medyada, televizyonda ve dergilerde tasvir edilen güzellik görüntülerinin akıl hastalığına , yeme bozukluğu sorunlarına ve vücut imajından memnuniyetsizliğe yol açabileceğini gösteriyor.

Çocuklar ve ergenler arasında vücut memnuniyetsizliği yaygın ve yaşam kalitesinin azalması, kötüleşen ruh hali ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı.

Ergenlerin ve gençlerin ruh sağlığı son on yılda kötüye gidiyor ve COVID-19 salgını gençlerin ruh sağlığının kötüleşmesine katkıda bulunarak bu durumu gündeme getirdi. Akıl sağlığı krizi arttıkça, araştırmacılar sosyal medyanın bu artan ruh sağlığı endişelerindeki rolünü yakından inceliyorlar .

SOSYAL MEDYANIN ARTILARI VE EKSİLERİ 

Amerika Birleşik Devletleri'nde 10 ila 17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin yaklaşık yüzde 95'i neredeyse sürekli olarak sosyal medya kullanıyor  2023'te yapılan bir araştırma gençlerin günde yaklaşık beş saatini sosyal medyada geçirdiğini ortaya çıkardı.

Araştırmalar, sosyal medyanın topluluk desteği bulma konusunda faydalı olabileceğini göstermiştir. Ancak araştırmalar, sosyal medya kullanımının sosyal karşılaştırmalara, gerçekçi olmayan beklentilere ve olumsuz ruh sağlığı etkilerine katkıda bulunduğunu da gösteriyor.

KÖTÜ HİSSETTİRİYOR

Ayrıca önceden mevcut zihinsel sağlık sorunlarına sahip olanlar sosyal medyada daha fazla zaman geçirme eğiliminde oluyor. Bu kategorideki kişilerin kendilerini nesneleştirme ve zayıf vücut idealini içselleştirme olasılıkları daha yüksek. Kadınlar ve önceden vücut imajıyla ilgili endişeleri olan kişilerin, sosyal medyada vakit geçirdikten sonra bedenleri ve kendileri hakkında daha kötü hissetme olasılıkları diğerlerine göre daha fazla.

YEME BOZUKLUKLARININ ÜREME ALANI

Yakın zamanda yapılan bir inceleme, kitle iletişim araçlarında olduğu gibi, sosyal medya kullanımının da yeme bozukluğu , beden imajından memnuniyetsizlik ve yeme bozukluklarının gelişimi için bir risk faktörü olduğunu ortaya çıkardı. Bu incelemede, sosyal medya kullanımının olumsuz benlik saygısına, sosyal karşılaştırmalara, azalmış duygusal düzenlemeye ve beden imajını olumsuz yönde etkileyen idealleştirilmiş benlik sunumuna katkıda bulunduğu gösterilmiştir.

Nisan 2023'te yayınlanan Dove Benlik Saygısı Projesi adlı başka bir araştırma, 10 ila 17 yaşları arasındaki 10 çocuk ve ergenden 9'unun sosyal medyada toksik güzellik içeriğine maruz kaldığını ve 2 kişiden 1'inin bunun kendilerini etkilediğini söylediğini ortaya çıkardı.  

PANDEMİNİN ETKİSİ

Araştırmacılar ayrıca pandemi sırasında evde geçirilen zamanın artmasının gençlerin daha fazla sosyal medya kullanımına ve dolayısıyla toksik beden imajına ve diyet sosyal medya içeriğine daha fazla maruz kalmasına yol açtığını da buldu.

Sosyal medya tek başına yeme bozukluklarına neden olmasa da, sosyal medya tarafından güçlendirilen güzellik hakkındaki toplumsal inançlar yeme bozukluklarının gelişmesine katkıda bulunabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin raporuna göre lise öğrencilerinin yüzde 42'si kendilerini 'sürekli üzgün' ve 'umutsuz' hissettiklerini söylüyor.

NELER YAPILABİLİR?

Evde sosyal medya tüketimini azaltmak için atılacak küçük adımlar da fark yaratabilir. Ebeveynler ve bakıcılar aile için telefonsuz zamanlar oluşturabilir. Birlikte film izlerken veya yemek zamanlarında telefonların bir kenara bırakılması buna örnek olarak gösterilebilir.

Yetişkinler ayrıca sağlıklı sosyal medya davranışlarını modelleyerek, çocukları ve ergenleri bağlantı kurmaya ve değerli faaliyetlere katılmaya teşvik ederek de yardımcı olabilirler.

Dikkatli sosyal medya tüketimi başka bir yararlı yaklaşımdır. Bu, sosyal medyada gezinirken kişinin ne hissettiğini tanımayı gerektirir. Sosyal medyada vakit geçirmek kendinizi daha kötü hissetmenize neden oluyorsa veya çocuğunuzun ruh halinde değişikliklere neden oluyor gibi görünüyorsa, sizin veya çocuğunuzun sosyal medyayla etkileşimini değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com