Starship 5'inci test uçuşunu tamamladı: Roket güçlendiricisi havada yakalandı

SpaceX, Starship roketinin beşinci test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Roket güçlendiricisi, fırlatma kulesindeki mekanik kollarla havada yakalandı.

Starship 5'inci test uçuşunu tamamladı: Roket güçlendiricisi havada yakalandı
14 Ekim 2024 - 11:57

SpaceX, Pazar günü uzay keşif teknolojisinde önemli bir kilometre taşı olan Starship roketinin beşinci test uçuşunu gerçekleştirdi. Bu deneme, Starship roketinin şimdiye kadarki en cesur test uçuşu olarak nitelendiriliyor; geri dönen güçlendirici, fırlatma rampasında mekanik kollarla yakalandı.

TEST UÇUŞU DETAYLARI

Yaklaşık 121 metre yüksekliğindeki boş Starship, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinin güney ucundan, Meksika sınırına yakın bir noktadan havalandı. Meksika Körfezi üzerinde kavis çizerek ilerleyen roket, daha önce fırlatılan dört öncülünün kaderini paylaşmadı. Haziran ayında yapılan dördüncü test, patlama olmaksızın başarılı bir şekilde tamamlanmıştı.

Elon Musk, bu testle birlikte riski artırarak, birinci kademe güçlendiriciyi fırlatma kulesine geri getirdi. Fırlatma kulesi, 71 metrelik alçalan güçlendiriciyi yakalayan dev metal kollarla donatılmıştı. Musk, X'te yaptığı açıklamada, "Kule roketi yakaladı!!" ifadesini kullandı.

GELECEK PLANI

SpaceX, güçlendiricinin ve fırlatma kulesinin iyi durumda olduğuna karar vererek yakalamaya hazırlandı. Roket, güçlendiriciden kurtulduktan sonra dünyanın etrafında dönmeye devam etti ve kontrollü bir inişle Hint Okyanusu'na ulaşmayı hedefledi. Tüm uçuşun bir saatten biraz fazla sürmesi bekleniyordu.

SpaceX, Falcon 9 roketleriyle yıllardır geri dönüşüm yapıyor; ancak bu sefer, Starship ile daha büyük hedefler peşinde koşuyor. NASA, bu roketleri Ay'a astronot göndermek için sipariş etti. SpaceX, Starship'i Ay'a ve nihayetinde Mars'a insan ve malzeme göndermek için kullanmayı planlıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com