Teksas'taki Kürtaj Yasağından Sonra: Bebek Ölümleri %13 Arttı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletindeki kürtaj yasağının ardından, bir yaşına ulaşmadan ölen bebeklerin sayısında neredeyse yüzde 13 artış yaşandı.

Teksas'taki Kürtaj Yasağından Sonra: Bebek Ölümleri %13 Arttı
30 Haziran 2024 - 00:55

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletindeki kürtaj yasağının ardından, bir yaşına ulaşmadan ölen bebeklerin sayısında neredeyse yüzde 13 artış yaşandı. Haziran 2022'de kürtajın anayasal hak kapsamından çıkarılmasının ardından, Teksas'ta yürürlüğe giren yasa, fetüsün kalp atışı duyulduktan sonra kürtaj yapılmasını yasaklıyor. Bu yasa, tecavüz veya ensest sonucu hamile kalanları da kapsıyor ve yalnızca "tıbbi acil durumlar"da kürtaja izin veriyor.

Mart-Aralık 2022 döneminde, Teksas’ta bir yaşına ulaşmadan ölen bebek sayısında 216 artış kaydedildi. Araştırmacılar, bu artışın beklenene göre yüzde 12,7 olduğunu belirtti. Doğuştan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden bebek sayısının eyalette yüzde 22,9, ABD genelindeyse yüzde 3,1 arttığı tespit edildi.

Yeni araştırmanın başyazarlarından Dr. Alison Gemmill, "Çalışmamız, kısıtlayıcı kürtaj politikalarının bebek sağlığı üzerinde önemli ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor" dedi.

Haziran 2022'deki Dobbs-Jackson Kadın Sağlığı Örgütü davası kararıyla kürtaj hakkı eyaletlere bırakıldı ve birçok eyalet kürtajı büyük ölçüde yasakladı. Bu bulgular, kürtaj yasaklarının bebek ölümleriyle ilişkisini gösteren diğer çalışmaları da destekliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com