Temaslı Kişiler Ne Zaman Test Yaptırmalı?

Tüm dünyada ve ülkemizde de vaka sayısı günden güne hızla artan pandemide temastan korunmak en önemli mesele. Ancak çevremizde testi pozitif çıkan birileri olduğunda ne zaman test yaptırmalıyız sorusu akıllara takılıyor. İşte uzmanlar bu konuyu detaylı bir şekilde ele aldılar.

Temaslı Kişiler Ne Zaman Test Yaptırmalı?
12 Kasım 2020 - 19:18
“Temaslı kişi ne zaman test yaptırmalı? Covid 19 testi hakkında bilgiler
Vaka sayısı; ABD'de 10 milyon 212 bin, Hindistan'da 8 milyon 533 bin, Brezilya'da 5 milyon 653 bin ve Rusya'da ise 1 milyon 774 bine ulaştı. Türkiye'de son 24 saatte 2 bin 576 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu, 85 kişi yaşamını yitirdi. Tüm bunlar olurken, koronavirüs testi pozitif çıkan biri ile temaslı kişilerin ne zaman test yaptırması gerektiği araştırılıyor. Peki, temaslı kişi ne zaman test yaptırmalı?

2019'un Aralık ayından bu yana etkisini hissettiren koronavirüs salgını, vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. Pek çok kişi özellikle Covid 19 (koronavirüs) testi hakkında ayrıntıları öğrenmek istiyor. İşte, konuya dair ayrıntılar...

Covid-19 testlerininin ‘PCR’ ve ‘antikor testi’ olarak ikiye ayrıldığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, PCR testlerinde yalancı pozitif veya negatif sonuçlar çıkabileceğini vurgulayarak, testlerde zamanlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Antikor testlerinin ise tarama veya toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla yapılabileceğini ifade eden Mustafa Ekici, “Antikor testleri ile asemptomatik kişiler de tespit edilerek toplumdaki yaygınlık oranı tespit edilebilir” dedi.

Koronavirüs (Covid-19) hastalığının laboratuvar teşhisi için PCR ve antikor (serolojik) testleri uygulanıyor. Uygulanan bu iki testle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Mustafa Ekici, “PCR testleri hastalığın ilk döneminde, vücutta daha antikor oluşmadığı dönemde yapılan testlerdir. Hastanın boğaz, burun ve genzinden sürüntü alınarak yapılır. Pozitif değer, kesin tanı olarak kabul edilir. Sonucun negatif çıkması ise kesin olarak hastalığın olmadığı anlamına gelmez. Hâlâ kişide Covid-19 hastalık bulguları görülüyorsa, tekrar değerlendirilip gerekirse ikinci kez sürüntü alınarak bir test daha yapılır” diye konuştu.


10. GÜN TESPİT EDİLEBİLİYOR
Dr. Mustafa Ekici, antikor (serolojik) testleri için ise şu bilgileri verdi: “Covid-19 hastalığını semptomatik veya asemptomatik (hastalık belirtisi olmadan) geçirenlerde bir süre sonra kan (IgM, IgA, IgG) yapısında antikorlar oluşur. Hastalığın erken döneminde yeterli antikor oluşmadığında bu testler, erken dönemde tanı amaçlı kullanılmaz. IgMantikorları, hastalığın 6-7’nci gününden sonra pozitifleşmeye başlar. Genellikle 10’uncu günde belirgin hale gelir. IgM antikorları, kişinin virüsle karşılaştığını ve hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. IgG antikorları, hastalığın 2. haftasında genellikle 10-14’üncü günlerinde tespit edilmeye başlanır. IgG antikorları, hastalığa karşı bağışıklığı gösterir. IgA antikorları da kanda tespit edilebilir. Ancak rutinde teşhiste sık kullanılmaz. Serolojik (antikor) testleri (IgM, IgG, IgA) kandan bakılarak yapılır. Bu testler, ELISA veya hızlı kart test yöntemiyle yapılabilmektedir.”

ASEMPOTMATİK VAKALAR
Mevcut bilgilere göre hastalığı geçiren kişilerde gelişen antikorların koruyuculuk sürelerinin bilinmediğini de vurgulayan Uzm. Dr. Mustafa Ekici, “Hastalığı geçirip zayıf antikor gelişenlerde veya antikor oluşturmayanlarda tekrar hastalığa yakalanma ihtimali oluşabileceği, ancak hafif seyirli olabileceği düşünülmektedir. Serolojik testler tarama veya toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla yapılabilir. Asemptomatik kişiler serolojik testler ile tespit edilerek toplumdaki yaygınlık oranı saptanabilir. Mevcut kullanılan antikor testlerinin performansları, üretici firmaların verdiği bilgilerle sınırlıdır. Testlerde yalancı pozitif veya yalancı negatif sonuçlar olabilmektedir. Sonuç olarak klinik şikâyetleri olan hastalarda öncelikle PCR testi yapılmalıdır. Asemptomatik vak'alarda ve toplum taramasında antikor testleri kullanılabilir. Asemptomatik veya fark etmeden hastalığı geçirmiş kişilerde IgG antikorları pozitif bulunursa, immün plazma yönünden değerlendirilebilir. Bu kişilerde PCR testinin mutlaka negatif olması şartıyla başka hastalar için serum alınabilir” ifadelerini kullandı.”

Kaynak: www.hurriyet.com.tr
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com