Trump'ın Tedavisi Uzmanları İkiye Ayırdı

Trump’ın virüse yakalanmasından sonra, durumunun önce ciddi olduğu söylenmesine rağmen tedavisi kısa sürdü. Bu süreçte kendisine uygulanan tedaviler Amerikalı uzmanları ikiye ayırdı. Bir grup, gereksiz yere ağır bir tedavi uygulandığını savunurken, diğer grup ise ciddi bir durum olmamasına rağmen siyasi nedenlerle büyütüldüğü kanısında.

Trump'ın Tedavisi Uzmanları İkiye Ayırdı
08 Ekim 2020 - 15:00
“Trump çabuk mu iyileşti
 
Trump, COVID-19 teşhisinden sonra gelişebilecek muhtemel bazı sorunlara karşı önlem olarak Walter Reed Hastanesi’ne yatırılarak tedavi edildi.
 
Başlangıçta başkanın sağlık durumunun ciddi olduğu söylense de tedavi kısa sürdü, Trump birkaç günde taburcu oldu. Ne var ki uygulanan tedaviler hakkında ABD’li uzmanlar arasında hâlâ ciddi görüş ayrılıkları var. Çoğu uzman ortada bir “VIP sendromu” durumu olduğunu ve başkana gereksiz yere çok ağır tedaviler uygulandığını ileri sürüyor. Bazı uzmanlar da tam tersine ortada ciddi bir durumun olmadığı, sürecin siyasi nedenlerle bilerek büyütüldüğü düşüncesindeler. Peki kim haklı? Yapılan tedavilerde gerçekten bir aşırılık (over terapi) söz konusu olabilir mi? Bana göre, hayır! Zira başkan Trump ,“70’i geçen yaşı, kilo fazlalığı, ılımlı düzeyde de olsa yaşadığı hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlar” nedeniyle otomatik olarak risk grubuna alınabilir. Ve doğal olarak da risk grubundaki hastalara neler yapılıyorsa ona da aynı tedaviler uygulanabilir.

TRUMP’A HANGİ İLAÇLAR VERİLDİ
“İSTİRAHAT” tedavinin ayrılmaz bir parçası ama yatak istirahati yanında “oksijen desteği”nin de verildiği anlaşılıyor. Ayrıca henüz deneme aşamasında olsa da ABD’li bir firmanın geliştirdiği (Regeneron) yeni bir yapay “antikor kokteyli” de tedavi sürecine eklenmiş. Antiviral ilaç olarak ise yine ABD’li bir ilaç firmasının geliştirdiği (Gilead) “Remdesivir” isimli antiviral kullanılmış. Bununla da yetinilmemiş, daha sürecin en başında tedavi planına “Deksametazon” isimli kortizon grubu bir ilaç da eklenmiş. Tartışma da zaten tam da buradan, “Deksametazon”dan çıkıyor. Çoğu uzman Deksametazon’un bu kadar erken kullanımını gereksiz ve aşırı buluyor. Peki haklılar mı?

DEKSAMETAZON ÇOKTAN ONAYLANDI
BUGÜNE kadar pek çok araştırmada net ve açık gösterildi ve onaylandı ki Deksametazon özellikle klinik tablonun ağırlaşmasını önlemede mükemmel bir seçenektir. Deksametazon kullanan hastalarda hastalığın belirtileri hafiflemekte, iyileşme hızlanmakta, yoğun bakımda kalma süreci kısalmaktadır. Ama yine de şu bilginin altını çizmek isterim: Tedavi gibi konularda “uzaktan kaval çalmak” asla doğru olmaz. Ben kendi adıma uygulanan tedaviyi doğru, yerinde ve başarılı buluyorum. Ayrıca başkana bir ayrıcalık yapılıp “VIP sendromu” sürecinin yaşatıldığını da pek düşünmüyorum.
 
NEDİR O VIP SENDROMU 
EĞER önemli (VIP) sayılan insanlardan biriyseniz pek çok konuda ayrıcalıklarınız olacaktır. Ama bu ayrıcalıklar konu “hastalık/sağlık” süreçleri olduğunda her zaman avantajınıza çalışmayabiliyor. Bazı durumlarda tedavi uygulayan ekip, çıkması muhtemel sorunları daha başından önlemek ve tedavinin sonucunu garantiye almak için gereğinden daha çok sayıda ilaca, daha yüksek ilaç dozlarına, daha uzun hastane yatışlarına, daha yoğun hasta bakım süreçlerine başvurabiliyor. Çoğu zaman gereksiz olan bu tür girişimler o “önemli”, yani “VIP” kişiye pahalıya patlayabiliyor. Örneğin ilaç reaksiyonları, hastane enfeksiyonları yani komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu durumun tam tersi de mümkün. Bazen de “önemli kişi”lere yatırıldıkları “hastane/sağlık servisi” gelişebilecek muhtemel problemler ve olumsuz sonuçları dikkate alarak o çok önemli hastayı “daha güvenli” olacağı bahanesiyle başka hastanelere sevk edebiliyor. Kısacası VIP biri olmak her zaman için faydalı bir ayrıcalık, harika bir avantaj olmayabilir.”
 
Kaynak: Hürriyet
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com