Türk aktivistten Senatör Gillibrand'a sert tepki: Türkiye'nin konumu paha biçilemez

New York'ta Türk aktivist İbrahim Kurtuluş, "Türkiye'nin müttefikliği"ni sorgulayan ABD Senatörü Kirsten Gillibrand’a mektup yazarak Türkiye’nin stratejik önemini vurguladı.

Türk aktivistten Senatör Gillibrand'a sert tepki: Türkiye'nin konumu paha biçilemez
10 Ekim 2024 - 23:03

New York’ta Türk toplumunun önde gelen aktivistlerinden İbrahim Kurtuluş, “Türkiye’nin bir müttefik olduğunu düşünmüyorum” ifadesiyle dikkat çeken ABD Senatörü Kirsten Gillibrand’a sert bir tepki gösterdi. Kurtuluş, gönderdiği mektupta, Türkiye’nin NATO müttefiki olarak öneminin yadsınamayacağını belirtti.

Kurtuluş, “Ülkeler arasındaki ilişkilerin karmaşık olabileceğini anlıyorum, ancak Türkiye’nin ABD için stratejik bir ortak olarak sahip olduğu yeri kabul etmek son derece önemlidir. Bu tür yorumlar, müttefikler arasındaki birliğin daha da önemli olduğu bir dönemde Türkiye’nin küresel rolünü sorgulamakta ve uluslararası bir karalama kampanyasına katkıda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Eski ABD Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey’in Türkiye’nin NATO’daki kritik rolünü sürekli vurguladığını hatırlatan Kurtuluş, Türkiye’nin coğrafi konumu ve güçlü askeri yeteneklerinin, NATO’nun güney kanadı için ne denli elzem olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin, hem Kore Savaşı hem de Soğuk Savaş döneminde Batı dünyasının güvenliğine katkıda bulunduğunu belirten Kurtuluş, Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olduğunu da vurguladı.

Kurtuluş, Türkiye’nin jeostratejik önemine dikkat çekerek, “Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın kesişim noktasında yer alıyor. Bu, ABD’nin ulusal güvenliğini destekleyen paha biçilmez bir konum” dedi. Kurtuluş ayrıca Türkiye’nin, ABD rehinelerinin serbest bırakılmasında oynadığı rolün önemini de vurguladı.

Türkiye’nin NATO’ya katıldığı 1952'den bu yana, bölgedeki terörle mücadele girişimlerine önemli katkılarda bulunduğunu belirten Kurtuluş, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede ve uluslararası terörizmle mücadeledeki rolünün altını çizdi.

Kurtuluş, “Türkiye’nin uzun süredir güvenilir bir NATO müttefiki olduğunu göz ardı etmek, küresel istikrara yaptığı katkıları göz ardı etmek demektir. Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri ve NATO ortaklarının yanında yer aldığı çok sayıda küresel kriz bulunmaktadır” dedi.

Kurtuluş, Amerika Birleşik Devletleri’nin karşılaştığı karmaşık tehditler karşısında Türkiye ile güçlü bağların sürdürülmesinin elzem olduğunu vurgulayarak “Bu stratejik ilişkiyi zayıflatmak yerine, diyalog ve saygı yoluyla güçlendirmeliyiz” şeklinde çağrıda bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com