Türkiye'nin En Prestijli At Yarışı Olan Gazi Koşusu, 98 Yaşında!

Türkiye'nin en prestijli ve köklü at yarışı olarak her yıl büyük bir heyecanla beklenen ve izlenen Gazi Koşusu, bu yıl 98. kez koşulacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu'nun 98'ncisi, 30 Haziran tarihinde İstanbul'da bulunan Veliefendi Hipodromu’nda saat 17:15’te gerçekleşecek.

Türkiye'nin En Prestijli At Yarışı Olan Gazi Koşusu, 98 Yaşında!
30 Haziran 2024 - 16:03 - Güncelleme: 30 Haziran 2024 - 16:46

Türkiye'nin en prestijli ve köklü at yarışı olarak her yıl büyük bir heyecanla beklenen ve izlenen Gazi Koşusu, bu yıl 98. kez koşulacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Türk at yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu, 30 Haziran tarihinde İstanbul'da bulunan Veliefendi Hipodromu’nda saat 17:15’te gerçekleşecek.

GAZİ KOŞUSU'NUN İLK YILLARI

Kurtuluş Savaşı döneminde, Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde Ankara'da düzenlenen at yarışları, 1927'de Gazi Koşusu'nun organize edilmesi için verilen emirle yeni bir boyut kazanmıştı. Atatürk, modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olarak gördüğü at yarışlarını fırsat buldukça hipodromda takip ediyordu. 

İLK İKRAMİYE: 2 BİN LİRA

Gazi Koşusu, ilk kez 10 Haziran 1927 tarihinde 2 bin metre mesafede düzenlendi ve birincilik ödülü 2 bin lira olarak belirlendi. İlk yarışı "Neriman" adlı safkan, jokeyi İhsan Atçı ile kazandı. Bu prestijli yarışın mesafesi sonraki yıllarda 2400 metreye çıkarıldı. İlerleyen yıllarda, bu önemli koşuyu Cumhurbaşkanları İsmet İnönü "Olgo" ve Celal Bayar "Cap Gris Nez" isimli safkanlarıyla kazandılar.

ATATÜRK VE AT YARIŞLARI

1932 yılında boş bir araziye hipodrom dahil bir spor kompleksi yapılmasını emreden Atatürk, 1936 yılında açılış günü eksikler olduğunu öğrenince bu açılışa katılmamış, eksiklerin tamamlanmasının ardından sonbahar yarışları münasebetiyle hipodroma gelmişti.

İSTANBUL'DAKİ İLK GAZİ KOŞUSU

Ankara 19 Mayıs Hipodromu'nun şehir içinde kalması ve sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle kapatılmasının ardından, İstanbul’daki Gazi Koşusu ilk kez 1968'de düzenlendi. İstanbul'daki ilk Gazi Koşusu'nda Burhan Karamehmet'in sahibi olduğu "Asuvan" adlı safkan, jokeyi Sedat Okumuş ile birinci oldu.

GAZİ KOŞUSU VE ÖDÜLLER

Gazi Koşusu'nun ödülü olan Atatürk’ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından beri Gazi Koşusu galiplerine verilmektedir. Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık'ın eseri olan bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ almıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com