UEFA Avusturya Yenilgisini Hazmedemedi

UEFA Türk sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında yayınlanan Türkiye - Avusturya maç görüntülerine DMCA aracılığı ile telif gönderdi. Aslına maç anından itibaren yaşananlar bununla da sınırlı değildi. Maç sırasında TRT'nin sinyal seviyesini düşüren UEFA bugün Türk sitelerine telif ihtarı göndermesinin ardından bozkurt işareti yapan Merih Demiral'a soruşturma açtı.

UEFA Avusturya Yenilgisini Hazmedemedi
03 Temmuz 2024 - 13:28 - Güncelleme: 03 Temmuz 2024 - 13:54

UEFA, Türkiye-Avusturya maç görüntülerini yayınladıkları ve bu yolla Amerika Birleşik Devletleri'nde 1988 yılında kabul edilen, Digital Millennium Copyright Act'ı (Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası) ihlal ettikleri gerekçesiyle bazı internet sitelerine ihtar gönderdi.

Digital Millennium Copyright Act (DMCA), dijital ortamda telif haklarını korumak için  yasal düzenlemeleri içerir. BU kapsamda DMCA kapmasında telif hakkı sahiplerine çeşitli haklar tanınır.

SONUCU MERAKLA BEKLENİYOR

Bu yasa ile, internet üzerinde telif hakkı ihlalleri ile mücadele edilir ve telif hakkı sahiplerine eserlerini çevrimiçi platformlarda koruma olanağı sağlanır.

DMCA Bildirimi, telif hakkı sahiplerinin çevrimiçi platformlara, telif hakkının ihlal edildiği içerik hakkında bilgi verdiği resmi bildirim sürecidir. Bu bildirimler, telif haklarına aykırı kullanımların rapor edilmesini sağlar. BU süreçten sonra ise ihtar gönderilen kuruluş hızla telif hakkı ihlali olup olmadığına karar verir. 

YAYIN HAKKI TRT'DE

Avusturya- Türkiye maçının sonucunu hazmedemeyen UEFA'nın Türk internet sitelerine adil kullanım hakkı bile tanımadan ihlal çekmesi kafaları karıştırdı. Yayın hakları zaten TRT'de olan maçla ilgili ihtarın sonunda neler olacağı merakl bekleniyor.

Bu arada maç sırasında TRT'de yaşanan sinyal krizinin kaynağının da UEFA olduğu açıklanmıştı. TRT, Türkiye-Avusturya maçı yayınında yaşanan aksaklıklarla ilgili açıklama yapmış UEFA'nın "Uluslararası Yayın Hakları Sınırlılık" kuralı gereği sinyal gücünün belirli seviyenin üstüne çıkarılamadığı açıklamıştı. Bu çerçevede UEFA, EURO 2024 yayınlarına Türkiye dışından erişilebildiği yönündeki şikâyetleri Kuruma “Yaptırım” uyarısıyla iletmişti.

BOZKURT SELAMI SORUŞTURMASI

Öte yandan UEFA'dan bir diğer hamle de Merih Demiral'a 'Bozkurt' soruşturması açmak oldu. UEFA, Türkiye-Avusturya maçında bozkurt işareti yapan Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı Milli futbolcu attığı golden sonra bozkurt işareti yapmıştı. UEFA'dan yapılan açıklamada, "2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu Avusturya-Türkiye karşılaşmasıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın iddia edilen uygunsuz davranışları nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır . Konuyla ilgili olarak ilerleyen günlerde daha detaylı bilgi verilecektir." ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com