Uyku Kalitesini Etkilediğini Öğrendiğinizde Çok Şaşıracaksınız!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, bir kişinin desteklediği siyasi parti ile uyku kalitesi arasında beklenmedik bir ilişki bulunduğunu ortaya koydu.

Uyku Kalitesini Etkilediğini Öğrendiğinizde Çok Şaşıracaksınız!
30 Ağustos 2024 - 22:01 - Güncelleme: 30 Ağustos 2024 - 22:13

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, bir kişinin desteklediği siyasi parti ile uyku kalitesi arasında beklenmedik bir ilişki bulunduğunu ortaya koydu. Çalışma, siyasi görüşlerin bireylerin uyku düzenleri üzerinde önemli etkiler yarattığını ve bu ilişkinin Covid-19 pandemisi bağlamında daha da belirginleştiğini gösterdi.

Uyku Kalitesini Etkiliyor!

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar Connor M. Sheehan ve Nathan D. Martin tarafından yürütülen araştırma, siyasi atmosferin bireylerin ruh hali ve günlük hayatları üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmacılar, pandeminin yarattığı stresin uyku kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla, ABD'nin Arizona eyaletinde 922 yetişkinle internet üzerinden bir anket gerçekleştirdi. Katılımcılara, son 30 gün içinde uyku güçlüğü çekip çekmedikleri ve hangi siyasi partiye destek verdikleri gibi sorular yöneltildi.

Yüzde 30’luk Fark Var!

Sonuçlar, Cumhuriyetçilerin uyku kalitesinin Demokratlar ve bağımsızlara göre belirgin şekilde daha iyi olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi faktörleri hesaba kattıklarında bile Cumhuriyetçilerin uyku sorunları yaşama ihtimalinin yaklaşık yüzde 30 daha düşük olduğunu saptadı. Ayrıca, Demokratlar ve bağımsızlar, pandeminin yaşamlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtirken, bu gruptan olanların uyku güçlüğü yaşama olasılığı daha yüksek bulundu.

Araştırmanın bulguları, pandemi döneminde daha sol siyasi yelpazeye sahip kişilerin, stres ve yaşam değişikliklerinden daha fazla etkilendiğini gösteriyor. Sheehan ve Martin, “Arizona’daki Demokratların, Cumhuriyetçilere kıyasla kayda değer derecede daha düşük uyku kalitesi bildirdiğini tespit ettik. Pandeminin Demokratların uyku düzeni üzerindeki etkisi, Cumhuriyetçilere kıyasla daha güçlü oldu” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com