Uzmanından siber dolandırıcılığa karşı uyarı! İşte Murat Allaf'tan vatandaşlara öneriler...

Son dönemde banka kartlarıyla yapılan dolandırıcılıkların artmasının ardından siber güvenlik uzmanı Gabriel Murat Allaf'tan siber suçlara karşı alınması gereken güvenlik önlemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özellikle sosyal mühendislik saldırıları, kamusal Wi-Fi kullanımı ve mobil cihazlardan bankacılık işlemleri konularına dikkat çeken Allaf, dolandırıcılıklara karşı korunmak için en önemli adımın bilinçli olmak olduğunu söyledi.

Uzmanından siber dolandırıcılığa karşı uyarı! İşte Murat Allaf'tan vatandaşlara öneriler...
20 Kasım 2024 - 01:33 - Güncelleme: 20 Kasım 2024 - 13:06

Banka kartlarından yapılan dolandırıcılık vakaları, günümüzde siber suçların en yaygın ve tehlikeli biçimlerinden biri haline gelmiş durumda.

ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarına da büyük mağduriyetler yaşatan bu durumla ilgili ABDPost.com New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli'ye konuşan JPMorgan Chase & Co.'da görev yapan siber güvenlik uzmanı Gabriel Murat Allaf, dolandırıcılıklara karşı kişisel güvenliğinizi nasıl sağlayabileceğiniz konusunda önemli bilgiler paylaştı. Allaf, dolandırıcılıklara karşı bireylerin alabileceği önlemleri detaylı bir şekilde açıkladı.

SOSYAL MÜHENDİSLİK SALDIRILARI VE KİŞİSEL BİLGİ GÜVENLİĞİ 

Allaf, dolandırıcılıklara en sık yol açan yöntemlerden birinin sosyal mühendislik saldırıları olduğunu belirtti. Bu tür saldırıların, kötü niyetli kişilerin kurbanlarının kişisel bilgilerini manipüle ederek bankacılık bilgilerine ulaşmalarını sağladğını vurgulayan Allaf, hacker'ların, çoğu zaman kurbanların sosyal medya hesapları ve diğer dijital platformlardan topladıkları bilgilerle kimlik hırsızlığı yapabildiğini söyledi.  

Bu tür saldırılara karşı korunmanın ilk adımının kişisel bilgileri dikkatli paylaşmak olduğunu vurgulayan Allaf, “Sosyal güvenlik numarası gibi çok kritik bilgilerinizi internet üzerinde paylaşmamalısınız. Çünkü bu numara, kimliğinizi ele geçirmede en önemli anahtar olabilir” dedi. Allaf ayrıca, çok aşamalı doğrulama (2FA) gibi ek güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğinin de altını çizdi.  

KAMUSAL ALANLARDAKİ TEHDİTLER: ATM’LER VE WI-Fİ AĞLARI

Allaf, kamusal alanlardaki ATM'lerin ve kamusal Wi-Fi ağlarının da ciddi güvenlik tehditleri oluşturduğunu belirtti. Kötü niyetli kişilerin, ATM’lere yerleştirilen küçük kameralarla kart bilgilerini çalabildiğini ve özellikle benzin istasyonlarında ve izole yerlerde, kart kopyalama işlemlerinin oldukça yaygın olduğunu ifade eden siber güvenlik uzmanı, “Kamusal ATM’lerde kartınızı kullanırken dikkatli olmalısınız. Özellikle yer değiştiren veya yeni kurulan cihazlardan şüphelenmelisiniz” diye ekledi.

Ayrıca, kamusal Wi-Fi ağlarında bankacılık işlemi yapmanın tehlikelerine dikkat çeken Allaf, “Kamusal Wi-Fi ağları, kötü niyetli kişilerin verilerinizi çalması için fırsat yaratabilir. Bu ağlarda, özellikle banka işlemleri yapmamalısınız. Kötü niyetli kişiler, sahte Wi-Fi ağları kurarak kullanıcıları yanlış bir şekilde banka sayfalarına yönlendirebilir ve kişisel bilgilerini çalabilirler” uyarısında bulundu.

MOBİL CİHAZLARDA BANKACILIK İŞLEMLERİ

Siber güvenlik uzmanı, mobil cihazlar üzerinden bankacılık işlemleri yaparken de dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Allaf, “Mobil cihazlarda bankacılık işlemi yaparken, yalnızca güvenilir uygulamaları kullanmalısınız. Uygulamaları yalnızca resmi uygulama mağazalarından indirmeniz çok önemlidir. Güvenilmeyen uygulamalar, kişisel bilgilerinizi çalmak amacıyla yazılım yükleyebilir” dedi.

Allaf, biyometrik güvenlik gibi ek koruma yöntemlerinin önemini de vurgulayarak “Telefonunuzda parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik güvenlik önlemleri kullanarak cihazınızı ekstra bir koruma altına alabilirsiniz. Böylece telefonunuz kaybolduğunda, kişisel bilgilerinize erişim daha zor hale gelir” diye konuştu.

KART BİLGİLERİ GÜVENLİĞİ VE ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kart bilgilerini cep telefonuna yükleyerek tek tıkla ödeme yapma gibi uygulamalarda, yalnızca belirli kartlarla işlem yapılması gerektiğine dikkat çeken uzman, “Ben kendi uygulamalarımda, sadece düşük limitli kartları bu tür işlemler için kullanıyorum. Böylece olası bir dolandırıcılık durumunda daha az kayıp yaşarım” şeklinde önerilerde bulundu.

Kart bilgileriyle yapılan dolandırıcılıklarda, kart bilgilerini kopyalama ve kimlik hırsızlığı gibi durumların sıkça yaşandığını belirten Allaf, alışveriş yaparken özellikle bilinmeyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Allaf, “Bilinmeyen uygulamalardan alışveriş yapmaktan kaçının. Bilgilerinizin çalınmasına yol açabilecek bu tür uygulamalara karşı dikkatli olun” dedi.

DOLANDIRICILIKLA KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILMALI?

Birçok insanın, kartından izinsiz alışveriş yapıldığını fark ettiğinde ne yapacağını bilemediğini söyleyen Allaf, dolandırıcılıkla karşılaşıldığında hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. “Eğer dolandırıldığınızı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken şey kartınızı dondurmak olmalı. Ardından bankayla iletişime geçip durumu bildirmeniz gerekir. En kritik adımlardan biri de sosyal güvenlik numaranızı dondurmak olmalı, çünkü bu numara çalındığında kimlik hırsızlığına yol açabilir” diyen uzman, ayrıca kredi raporlarını kontrol etmek ve kredi araştırma şirketleriyle iletişime geçmenin de önemli olduğunu vurguladı.  

EKSTRA GÜVENLİK ÖNERİLERİ

Allaf, kullanıcıların siber saldırılara karşı daha dirençli olabilmeleri için çeşitli önerilerde bulundu.

Bu öneriler şu şekilde sıralandı:

  • Bilinmeyen uygulamalardan kaçının ve yalnızca güvenilir kaynaklardan uygulama indirin.
  • Kamusal Wi-Fi ağlarında bankacılık işlemleri yapmaktan kaçının, güvenli ağları tercih edin.
  • Sosyal güvenlik numarası ve diğer kişisel bilgilerinizi internet üzerinde paylaşmaktan kaçının.
  • Çok aşamalı doğrulama (2FA) gibi güvenlik önlemlerini kullanarak hesaplarınızı ekstra koruma altına alın.
  • Telefonunuzu kaybetme durumuna karşı koruyun ve bankacılık uygulamalarınızı yalnızca güvenli cihazlarda kullanın.
  • ATM’lerde dikkatli olun; ATM'lerdeki güvenlik kameralarına ve cihazların yer değiştirmelerine dikkat edin.
  • Kart bilgilerinizi yalnızca güvenli alanlarda saklayın, düşük limitli kartlar ile online işlemler yapmayı tercih edin.

BİLİNÇLİ KULLANICILAR, DAHA GÜVENLİ BİR DİJİTAL DÜNYA

Siber güvenlik uzmanı Gabriel Murat Allaf, dolandırıcılıklara karşı korunmak için en önemli adımın bilinçli olmak olduğunu söyledi. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, kullanıcıların sadece fiziksel güvenliklerine değil, dijital güvenliklerine de özen göstermeleri gerektiğini belirten Allaf, kişisel bilgilerin korunmasının, dijital dünyada güvenliğin sağlanması açısından kritik olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com