Yazap Zeka Dolandırıcılıklarını Artırdı

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapay zekanın özellikle de iş ilanlanı yoluyla yapılan dolandırıcılıkları yüzde 118 artırdığı belirtildi. Peki bunu nasıl yapıyorlar ve nasıl önüne geçilebilir?

Yazap Zeka Dolandırıcılıklarını Artırdı
10 Temmuz 2024 - 11:01 - Güncelleme: 10 Temmuz 2024 - 11:15

Yapay zeka nedeniyle iş dolandırıcılığı 2023'te yüzde 118 arttı. Uzmanlar olası bir dolandırıcılıktan şüphelenen kişilerin, kişisel bilgi talebinin kaynağını doğrulaması erektiğini söylüyor.

Kimlik hırsızlığıyla mücadele eden bir kuruluşun son raporuna göre, yapay zekanın (YZ) yükselişi geçen yıl iş dolandırıcılıklarındaki artışa katkıda bulundu. Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi (ITRC), iş dolandırıcılığı bildirimlerinin 2023'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 118 arttığını tespit etti. Bu, ITRC'ye bildirilen genel dolandırıcılık sayısının yüzde 18 düşmesine rağmen gerçekleşti. ITRC, " Kimlik hırsızları, özellikle iş ilanları söz konusu olduğunda, üretken yapay zekanın da katkısıyla, 'meşru' görünme ve duyulma konusunda gelişiyor" diye yazdı.

SAHTE İŞ İLANI OLUŞTURUYORLAR

ITRC, "2023'te ve 2024'ün başlarında, kimlik hırsızlarının meşru ağ ve iş arama sitelerinde sahte iş ilanları oluşturarak kurbanları iş başvurusunda bulunmaya teşvik etmesinde artış gördük" dedi. Gözlem grubu, dolandırıcıların LinkedIn ve iş sitelerinde profesyonel görünen profiller oluşturduklarını, ayrıca sahte işletmeler için çalışan web siteleri oluşturduklarını veya sahte bir isim kullanarak yasal şirketleri taklit ederek görüşmeler ayarladıklarını açıkladı. Bir kurban dolandırıcılarla meşru bir görüşme ayarladığına inandığında, görüşme süreci "orijinal platformdan e-postaya, kısa mesaja, görüntülü konferansa veya üçüncü taraf bir mesajlaşma uygulamasına" aktarılıyor ve adaya evrak doldurması ve kimliğini kanıtlaması gerektiği söyleniyor.

ÇALIŞMA YETENEĞİNİN KANITI

ITRC, sürücü belgesi veya Sosyal Güvenlik Numarası ve doğrudan para yatırma bilgileriyle ABD'de çalışma yeteneğinin kanıtı gibi hassas kişisel bilgilerin kimlik doğrulama amaçlarıyla verilmesinin, genellikle yeni bir işte işe başlama sürecinin bir parçası olduğunu, bu nedenle mağdurların bu bilgileri dolandırıcılarla paylaşırken kendilerini güvende hissettiklerini belirtti.

DAHA İNANDIRICI OLSUN DİYE

Grup, mağdurların genellikle bilgilerini paylaştıktan sonra potansiyel bir dolandırıcılıktan şüphelenmeye başladığını ve şirketten düzenli olarak haber almalarına rağmen hemen bir yanıt alamadıklarını veya ID.me'ye giriş bilgilerini vermeleri istendiğini söyledi. ITRC, "Kimlik dolandırıcılıklarının görünüm, his ve mesajlaşmasındaki hızlı iyileşme neredeyse kesinlikle AI destekli araçların tanıtımının sonucudur. AI araçları, 'sahneyi' daha inandırıcı hale getirmek için iyileştirmeye yardımcı olur ve ayrıca dil kullanımındaki kültürel ve dil bilgisi farklılıklarını telafi eder.  Telefonu açın ve teması doğrudan kaynaktan doğrulayın" diye uyardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com